Genç Gebede Sezaryen Sonrası Akut Solunum Yetmezliği; Olgu Sunumu
kübra taşkın, ali haspolat
Genç Gebede Sezaryen Sonrası Akut Solunum Yetmezliği; Olgu Sunumu
Giriş: Sezaryen sonrası akut solunum yetmezliğinin birçok nedeni olabilir. Tanı konulmamış kalp kapak hastalığı, amnion sıvı embolisi, pulmoner tromboemboli, postpartum kardiyomiyopati, bakteriyel/viral pnömoniler en sık karşılaşılan sebeplerdir. Bizde sezaryen sonrası akut solunum yetmezliği gelişen bir olgudan hareketle ayırıcı tanılar konusunda farkındalık yaratmak istedik.
Vaka sunumu: Bilinen hastalığı olmayan ve ilaç kullanmayan 29 yaşında, takipsiz, primipar 35 haftalık gebe, fetal distress nedeniyle acil sezaryene alındı. Nefes darlığı-öksürük şikayeti olan hastada covid şüphesiyle rejyonel anestezi tercih edildi. Perop hemodinamisi stabil ve sorunsuz tamamlanan operasyon sonrası nefes darlığı artan; monitörize/oksijen destekli takip edilen hastada postop 2.saatte taşikardi-hipotansiyon gelişti, 4. saatte saturasyon/SpO2:80’e düşmesi üzerine orotrakeal entube edildi, oskültasyonda bilateral yaş raller duyuldu. 3.düzey dış merkez yoğun bakım ünitesine sevk edildi. YBÜ’nde tüpiçi pembe-köpüklü mayi aspire edilen hastaya kardiyoloji konsültasyonu yapıldı, akut koroner sendrom ekarte edildi. Ekokardiyografisinde LVEF %40-45, pulmoner HT(PABs: 40 mmHg), bilateral masif plevral effüzyon, hafif perikardiyal effüzyon ve ileri mitral stenoz (MVA: 0,8 cm2) saptandı. Diğer patolojilerin ekartasyonu amacıyla Toraks BT-anjiografi, biyokimyasal tetkikleri/kültürleri/covid-PCR testi yapıldı. Radyolojide pulmoner konjesyon saptandı. Enfeksiyon, pulmoner/amnion sıvı embolisi ve covid dışlandı. Mekanik ventilasyon, hemodinamik, metabolik destek ve diüretik tedaviye 24 saat içinde olumlu yanıt alındı. 48.saat elektif ekstube edildi. 72.saat servise nakledildi. Kontrol ekokardiyografide LVEF %55-60, konjesyon bulguları düzelmiş, ileri mitral stenoz (MVA 0,9 cm2) saptandı. Elektif mitral kapak operasyonu planlanarak taburcu edildi.
Tartışma ve Sonuç: Gebelikte kalp hastalığı maternal mortalitenin önemli bir nedenidir. Prevalansı yaklaşık %0,3-3,5 olarak bildirilmektedir.(1) Ülkemizde doğum oranları yıllık yaklaşık 1.250.000 olduğu göz önüne alındığında 3.750-43.750 gibi bir vaka sayısıyla karşılaşılacaktır. Gebelerde en sık görülen kalp hastalıkları arasında mitral stenoz birinci sırada yer alır.(1) Özellikle takipsiz gebelerde preoperatif tıbbi öykü iyi alınmalı, fizik muayene detaylı yapılmalıdır. Semptomatik hastalarda mümkünse operasyon öncesi ekokardiyografi yapılmalı, rejyonel anestezide volüm yükleme konusunda dikkatli olunmalıdır. Doğum/sezaryen sonrası akut solunum yetmezliği geliştiğinde erken kardiyolojik değerlendirme ve ilk tercih olarak ekokardiyografik inceleme mutlaka yapılmalıdır.
|