İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-094

Renal transplantlı gebelerin antenatal izlemi, peripartum anestezi yönetimi ve perinatal sonuçlarının retrospektif analizi

Ezgi Turgut, Gözde İnan, Berrin Günaydın, Beyza Büyükgebiz, Sibel Konca, Merih Bayram, Deniz Karçaaltıncaba



GİRİŞ / AMAÇ

Renal transplantasyonların başarısı arttıkça, transplantasyondan sonra spontan gerçekleşen gebeliklerin de sayısı artmıştır. Dolayısıyla bu hastalara özgü maternal/fetal riskler gözlenebilir (1). Bu nedenle merkezimizde gebelik takibi yapılmış ve doğumu gerçekleşmiş renal transplantlı gebelerin peripartum izlem ve anestezi yönetimi ile maternal-fetal-neonatal sonuçlarının literatür eşliğinde tartışılarak sunulması amaçlandı.

GEREÇ ve YÖNTEM

Etik Kurul izni alındıktan sonra 01/01/2010-31/12/2019 tarihleri arasında perinatoloji kliniği tarafından gebelik takibi ve doğumu gerçekleştirilen renal transplantlı gebelerin; demografik verileri, doğum şekli, anestezi seçimi ve/veya anlajezi/anestezi yönetimi verileri ile postoperatif komplikasyonları dosyalardan kaydedilerek, maternal/fetal/neonatal sonuçları değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistikler yapıldıktan sonra veriler sayı (n), oran (%) veya ortanca (median) olarak sunuldu ve p<0.05 ise anlamlı kabul edildi. 

BULGULAR

Kayıtları tam olan 20 renal transplantlı ASA II-III gebelerin (31 ± 5 yaş, gestasyon haftası:36±3) 10 yıllık taramasında; 3 vajinal doğum, 14 sezaryenle doğum, 2 gebelik terminasyonu ve 1 abortus saptanmıştır. Doğuran gebelerde; hipertansiyon (n=8), diabet (n=1) ve hipertansiyon+diabet (n=1) olduğu ve bu gebelerin hepsinin immunsüpresif tedavi aldığı kaydedilmiştir. Maternal anemi sıklığı %60 olup, 7 (%35) gebeye perioperatif eritrosit konsantresi transfüzyonu, 2 gebeye intravenöz demir replasmanı yapılmıştır. Sezaryenlerin (n=11) çoğunda spinal anesteziyle yapılırken, geri kalan 3 gebeye genel anestezi uygulanmıştır. Doğumları sırasında gebeler hemodinamik olarak stabil seyretmiştir. Vajinal doğum için bir gebeye epidural analjezi uygulanmıştır. On preterm yenidoğandan 7’si (%58) yenidoğan yoğun bakımına yatırılarak takip edilmiştir. Genel veya nöraksiyel analjezi/anesteziye bağlı komplikasyon kaydına rastlanmamıştır.

TARTIŞMA / SONUÇ

Renal transplantlı gebelerde normal gebe popülasyondan yüksek olan preterm doğum ve yandaş hastalık araştırmamızda da mevcuttur (1). Ancak spinal anesteziye bağlı hipotansiyon ve immünsüpresif tedavi alanlarda enfeksiyon açısından ne genel anestezi ne de nöraksiyel bloğa bağlı (epidural/spinal abse gibi) bir komplikasyona rastlanmamıştır. Bu retrospektif analizde renal transplantlı gebelerde yapılan peripartum izlem ve anestezi yönetimi gözden geçirilmiştir.