İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-069

Osteogenesis İmperfekta Hastalarında Morbiditeyi Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi

Parisa Sadat Hosseini, Nur Canbolat, Elif Gürdeniz, Chasan Memet Chousein, Halil İ. Balcı, Fuat Bilgili, İpek S. Edipoğlu, Mehmet İ. Büget



Giriş

Osteogenesis imperfekta, kolay kırılan vücut kemikleriyle karakterize nadir bir genetik hastalıktır. Bu hastalar, tekrarlayıcı fraktürleri sebebiyle sıklıkla ortopedik cerrahi girişimlere ve anesteziye ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, osteogenesis imperfekta sebebiyle opere edilen hastalarda morbiditeye sebep olan faktörlerin retrospektif olarak belirlenmesidir.

Yöntemler

2008 - 2018 yılları arası hasta dosyaları retrospektif olarak incelenerek; demografik bilgiler, cerrahilerin sayısı ve türü, son ameliyat süresi, anestezi tipi, perioperatif pozisyon, perioperatif ve postoperatif fraktür oluşumu ile kanama miktarları kaydedildi. Bunun yanı sıra, yoğun bakım ünitesi (YBÜ) takibi gereksinimi, varsa YBÜ kalış süresi ve toplam hastane yatış süreleri belirlenerek, bu faktörlerin morbidite ve mortaliteye etkileri incelendi.

Bulgular

Bu çalışmaya, Ortopedi ve Travmatoloji birimimizde toplam 105 cerrahi operasyon geçirmiş olan 44 adet osteogenesis imperfekta hastası dahil edildi. Hastalarda ek olarak skolyoz varlığının, morbiditeyi 9,082 kat riskle arttığı ortaya konuldu. Skolyoz, böylece bağımsız bir risk faktörü olarak tespit edildi. Morbiditenin, düşük vücut-kitle indeksi (VKİ) değerleriyle de anlamlı olarak ilişkili olduğu bulundu (p = 0.008; p<0.01). Ayrıca, morbidite ile ilişkilendirilen hastalarda, geçirilen operasyon sayısının da anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p = 0.014; p <0.05).

Sonuç

Çalışmanın sunduğu veriler ışığında, ortopedik cerrahi işlem geçirecek tüm osteogenesis imperfekta hastalarının, preoperatif dönemde skolyoz varlığı açısından taranmasını önermekteyiz.