Total diz artoplastisi geçiren hastaların anestezi ve postoperatif ağrı yöntemlerinin değerlendirilmesi
İlkay Baran Akkuş
Giriş
Total diz artroplastisi (TKA), ileri osteoartrit ile ilişkili kronik ağrı yaşayan hastaların tedavisinde yaygın bir cerrahi prosedürdür. Total diz artroplastisinden sonra ideal ağrı yönetimi yöntemlerinin kullanılması, erken ambulasyonu sağlayarak ve postoperatif ağrıyı kontrol ederek iyileşmeyi kolaylaştırır.
Bu çalışmada, hastanemizde TKA uygulanan hastalardaki anestezi ve analjezi yöntemi seçiminin post-operatif hastanede kalış süresi açısından incelenmesi ve raporlanması amaçlanmıştır.
Materyal metod
Bu retrospektif araştırma Etik Kurul izni alındıktan sonra Ocak2018- Aralık 2019 tarihleri arasında total diz artroplastisi nedeniyle ameliyat edilmiş olan hasta verilerinin incelenmesi yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Hastalar 4 gruba ayrılmıştır. Birinci grup Genel anestezi ile birlikte peroperatif i.v analjezi uygulanan hastalar,ikinci grupta ise genel anestezi, iv analjezi ile birlikte postoperatif analjezi için periferik blok uygulanmış (adduktor kanal bloğu, IPACK blok) hastalardan oluşmaktadır. Üçüncü gup rejyonel anestezi (spinal, epidural, kombine spinalepidural blok) ile birlikte i.v analjezi uygulanan hastalardan oluşmaktadır. Dördüncü gruba ise anestezi için santral blok ile birlikte postoperatif analjezi için iv analjezi ve periferik sinir bloğu uygulanan hastalar dahil edimiştir.
Gruplar, hasta özellikleri, anestezi ve analjezi yönteminin yanı sıra hastanede kalış süresi bakımından karşılaştırılmıştır.
Bulgular
Çalışmaya 214 hasta dahil edildi.hastaların 175(%81.8) i kadın 39(%18.2) si erkek, 176( %82.2) hasta ASA 1-2 , 38(%17.8) hasta ASA3-4 idi. Demografik veriler açısından karşılaştırıldığında dört grup benzerdi. Hastaların %29.4 üne(63kişi) genel anestezi, %70.6(151) sına rejyonel anestezi uygulanmıştı.dört grup taburculuk süresi açısından karşılaştırıldığında rejyonel anestezi ile birlikte postoperative analjezi için periferik blok uygulanan grupta 1 ve 3. Gruba kıyasla taburculuk süresi daha kısaydı(p˂0.001).
Tartışma ve sonuç
Total diz artroplasti ameliyatlarında anestezi için rejyonel anestezi uygulanması oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Son yıllarda postoperatif analjezi için motor blok olmaksızın duyu bloğu sağlayan adductor blok IPACK blok gibi bloklar sıklıkla kullanılmaktadır.Rejyonel anestezi ile birlikte periferik blok uygulanması hastalarda yeterli analjezi sağlayarak, hastaların taburculuk hedeflerine daha erken ulaşmasını sağlar ve hastanede kalış süresini kısaltır.
|