İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-052

Bebek Neden Uyanmadı ? Yüksek doz ketamin uygulanan bir bebekteki anestezi deneyimimiz.

Ali EMAN, Aysel Yucak Özdemir



Giriş

Ketamin sedoanaljezi uygulamaları ve anestezi indüksiyonunda yaygın olarak kullanılan, analjezik, hipnotik ve amnezik etkileri olan anestezik bir ajandır. Önerilen iv dozu 0,5-2 mg/kg dır.

Olgu

37 hafta 5 günlük doğan kız bebek 3 aylık ve 4.5 kg iken kasık fıtığı tamiri için operasyon odasına alındı. Hastaya intravenöz yoldan 30 mg ketamin, 10mcg fentanyl ve 2 mg rocuronyum ile anestezi indüksiyonu uygulanarak larengeal maske yerleştirildi, idamede O2-hava/sevoflurane kullanıldı. Ameliyat 20 dakika sürdü, hastaya 4mg/kg sugammadex uygulandı. Solunumu geri dönmeyen, ağrılı uyarana cevap alınamayan ve pupilleride myotik olan hastaya uygun dozda naloksan uygulandı. Bütün bu uygulamalara rağmen ağrılı uyarana hiçbir yanıtı ve solunum hareketi olmayan hastaya entübe edildi. Yaklaşık 4 saat boyunca operasyon odasında entübe olarak takip edilen hastanın oksijen saturasyonunda düşüklük olmadı, çalışılan arteryel kan gazında hipokalsemi saptanması üzerine 1ml/kg CaGlukonat verildi, bunun dışındaki parametreler normal sınırlardaydı. Aralıklı olarak vücüt ısısısı ölçülen hastanın vücut ısısında yükseklik veya düşüklük saptanmadı, kan şekeri iki kez 140 ve 145 olarak ölçüldü. Takibine çocuk yoğun bakım ünitesinde devam edilen hasta anestezi indüksiyonundan yaklaşık 7 saat sonra ekstübe edildi. Aralıklı nazal CBAP uygulanan hasta 24. Saatin sonunda önce servise ardından da eve taburcu edildi.

 

Tartışma

Yüksek doz ketamin uygulanması ile ilgili bilgilerimiz tek tek olgu sunumları veya olgu serileri şeklinde olup bu durumlarda uzamış sedayon ve solunum depresyonu sık görülen yan etkiler olarak tanımlanmıştır. Etki süresi uygulanan doz ile artmakla birlikte 1 yaş altı yüksek doz uygulanması ile ilgili bilgiler sınırlıdır. Bizim olgumuzda 6,6 mg/kg ketamin, 2,2 mcg/kg fentanyl iv olarak uygulanmıştır. Ölüm nadir karşılaşılan bir sonuçtur ve literatürde yalnızca 1 yaş altı bir bebekte ölüm bildirilmiştir. 3 yaşındaki çocuğa iv olarak uygulanan 50 mg/kg lık bir enjeksiyonu takiben 1 gecelik yoğun bakım gözlemi sonrası hasta taburcu edilmiştir.

Anestezi uygulamaları esnasında ilaç etiket ve seyreltme oranlarının çok iyi not edilmesi ve mümkünse standart ilaç flakonlarının kullanılmasının yanında asistan eğitiminde sürekliliğin çok önemli olduğu her kuralın yaşanmış bir komplikasyondan sonra ortaya çıktığı akıldan çıkarılmamalıdır.