İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-034

41 Günlük Bebekte ESP Blok Deneyimimiz

Hülya Kaşıkara, Feyza Sever, Sengül Özmert, Esma Meltem Şimşek



Giriş

 

Erektör spina plan bloğu (ESP), pediatrik yaş grubunda son zamanlarda uygulanmaya başlayan  bir bölgesel anestezi tekniğidir (1). ESP bloğunun hem somatik hem de viseral ağrıyı engellemesi nedeniyle batın cerrahisi için  uygun bir blok olduğu bildirilmiştir (2).  Bu olguda açık cerrahi girişim ile tek taraflı total nefrektomi  yapılan 41 günlük hastaya uyguladığımız ESP bloğunu sunmayı amaçladık.

 

Olgu sunumu

 

Bilateral polikistik böbrek tanısı olan 4300 gram ağırlığında 41 günlük bebek  tek taraflı nefrektomi yapılmak üzere genel anestezi ile operasyona alındı (Resim 1). Hastada sol göbek üstünden göbek altına doğru paramedian olarak yaklaşık 7 cm uzunluğunda insizyon ile batına girildi. Sol üreteronefrektomi yapıldı. Cerrahi girişim tamamlandıktan sonra cerrahi alan üste gelecek şekilde sol lateral dekübit pozisyana alındı. Blok alanı boyanıp örtüldükten sonra lineer prop T7 ve T12 de aynı şekilde olmak üzere  spinöz çıkıntı üzerine vertikal olarak yerleştirildi ve laterale doğru 1-1.5 cm kaydırıldı. Transvers proçes  ultrasonda görüntülendikten sonra blok iğnesi probun sefalinde in-line olarak kaudale doğru ilerletildi. İğne ucu erektör spina kasının altında kalan kemik yapı üzerine temas ettiği görüldükten sonra 0.5 ml lik sf ile kemik ve erektör spina kası ayrıldığı gözlenerek yeri teyit edildi. Daha sonra % 0.25 lik bupivakainden iki seviyede toplam 0.3 ml.kg-1 enjekte edildi (Resim 2.) Blok işleminin ardından hasta ekstübe edildi. Postoperatif ilk yarım saatte huzursuzluğu ve ağlaması olmadı. Hasta yoğun bakımda takip edilmek üzere gönderildi. Burada hastanın ağrı düzeyi FLACC skalası (Tablo 1) ile değerlendirildi (Tablo 2). Aynı zamanda vital bulguları da kaydedildi. Hastaya postoperatif olarak 6 saat ara ile 10 mg.kg-1 parasetamol verilmeye devam edildi.

 

Sonuç

Yaptığımız blok uygulamasında 24 saatlik sürede ağrı değerlendirme skorunun 2 ve 2’nin altında olduğunu, hastayı takip eden cerrah ve ebeveynin memnun olduğunu gözlemledik.  Literatürde bu yaş grubunda yapılmış ESP blok uygulamasına rastlamadık. Bu yönüyle çalışmamızın ilk olduğunu düşünüyoruz.