İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-041

Ultrasonografi Eşliğinde Kateterizasyon, Emboliyi Önler mi?

Kübra EVREN ŞAHİN, Canan SALMAN ÖNEMLİ



Giriş: Santral venöz kateterizasyonun-(SVK) trombüs oluşumu ve pulmoner emboli gibi ciddi komplikasyonları vardır. SVK işlem süresini kısaltmak, venöz veya arteriyel yaralanma riskini azaltmak amaçlarıyla1 SVK işlemlerini ultrasonografi eşliğinde yapmaktayız.

Amaç: Ultrasonografi eşliğinde SVK işlemi sırasında sağ internal juguler ven (İJV) lümeninde trombüs gördüğümüz iki olgudan bahsetmeyi amaçlıyoruz.   

Olgu 1: Down sendromlu kız bebeğe yapılan ekokardiyografide; Rastelli tip A atrioventriküler septal defekt-(AVSD) ve patent duktus arteriosus-(PDA) görülmesi üzerine PDA ligasyonu, pulmoner artere banding yapılması planlandı. Genel anestezi altında, ultrasonografi eşliğinde sağ İJV’e, 3F kalınlığında-2 lümenli kateter yerleştirildi. SVK işlemini takiben PDA ligasyonu, pulmoner artere banding yapıldı. Operasyonun 40. gününde AVSD onarımı, pulmoner debanding yapılması planlanan hastaya, genel anestezi altında, ultrasonografi eşliğinde SVK aşamasında, sağ İJV’de, ven duvarına yapışık trombüs lehine değerlendirdiğimiz opasite görülmesi üzerine, SVK işlemi sol İJV’den yapıldı. Sonra; Nunn tekniği ile AVSD onarımı-pulmoner artere debanding-patch plasti yapıldı. Postoperatif dönem sorunsuz geçti. Sağ İJV’deki parsiyel trombüs için antikoagülan tedavi (Clexane 0,2mg SC) verildi. Olgunun daha sonraki kontrollerinde trombüs izlenmedi.

Olgu 2: 3 aylık, 4000gr ağırlığında, yarık damak-dudak, aspirasyon pnömonisi, ventriküler septal defekt, atrial septal defekt, pulmoner hipertansiyon), dekompanse kalp yetmezliği, akut böbrek yetmezliği tanılarıyla orotrakeal entübe olarak yoğun bakımda izlenen olguya pulmoner banding yapılması planlanıyor. Genel anestezi altında, ultrasonografi eşliğinde SVK aşamasında, sağ İJV’de, ven duvarına yapışık trombüs lehine değerlendirdiğimiz bir opasite görülmesi üzerine, kateterizasyon işlemi sol İJV’den yapıldı. Sonrasında pulmoner artere banding yapıldı. Sağ İJV’deki parsiyel trombüs için antikoagülan tedavi (Clexane 0,2mg SC) verildi. Operasyon sonunda hasta entübe, sedatize, kürarize olarak yoğun bakım ekibine devredildi. Olgunun kontrollerinde trombüs izlenmedi.     

Tartışma ve Sonuç: Konjenital kalp hastalığı için yapılan kardiyak cerrahi sonrasında arteriyovenöz tromboz insidansının artabileceğini2 ve trombozların sporadik de olabileceğini göz önünde bulundurup, ultrasonografi eşliğinde kateterizasyon yaparak, oluşabilecek bir tromboemboliyi önlediğimiz kanaatindeyiz. SVK sırasında tromboembolik komplikasyonlardan kaçınmak için bu işlemlerin ultrasonografi eşliğinde yapılmasını önermekteyiz.