İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-170

PEROPERATİF TEK TARAFLI TOTAL ATELEKTAZİ

ERDİNÇ KOCA, ÇİĞDEM FIRAT KOCA



PEROPERATİF TEK TARAFLI TOTAL ATELEKTAZİ

GİRİŞ

Atelektazi ameliyatlardan sonra ortaya çıkabilen yaygın bir komplikasyondur. Atelektazi anatomik olarak bir veya birden fazla pulmoner ünitenin veya tüm akciğerin tamamen kollapsı olarak tanımlanabilir.

 AMAÇ

Peroperatif atelektazi ölümcül olabilen bir komplikasyondur. Bu durumun farkındalığına dikkat çekmek istiyoruz.

OLGU

6 yaşında ASA 1 hastaya KBB kliniğince elektif adenoidektomi planlandı. Monitorizasyonun ardından 1mg / kg lidokain, 1μg/kg fentanil, 2mg/kg propofol ve 0.6 mg / kg rokuronyum ile  anestezi indüksiyonu gerçekleştirildi. Entübasyon sonrası dinlemekle sol akciğerde solunum seslerinin olmadığı görüldü. Endotrakeal tüp geri çekildi, oskültasyona devam edildi solunum seslerinin olmaması üzerine, endotrakeal tüp içerisinden aspirasyon yapıldı.Periferik oksijen satürasyonu düşmeye başladı( SPO2 99-82) ve EtC02 eş zamanlı olarak yükselmeye başladı. Hastamızda taşikardi gelişti (130 atım/dk). Tüp içi aspirasyonu tekrarlandıktan sonra hastamız %100 satürasyon ile solutulmaya başlandı.Oskültasyonda sol akciğerde solunum seslerini olmadığı görüldü. Portable akciğer grafisi çekilen hastanın sol akciğerde total atelektazi olduğu görüldü. Metilprednisolon 20mg i.v. deksametazon 2mg iv yavaş olarak yapıldı. Göğüs cerrahisi kliniğince rijid bronkoskopi yapıldı endotrakeal tüp seviyesi ve havayolları normal izlendi. Daha sonra akciğer grafisi tekrarlandı ve sol akciğerde alt zonlarda havalanmanın olduğu görüldü ve solunum sesleri alındı.  Periferal oksijen satürasyonu yükselmeye (82-93) ve eş zamanlı Et C02 değeri düşmeye başladı. Hastanın ameliyatı ertelendi suggamadex 40 mg iv. yapıldı ve hasta ekstübe edildi. Ekstübasyon sonrası çekilen akciğer grafisinde sol akciğerde havalanmanın olduğu görüldü. Ek problemi olmayan hasta postoperatif 1. gün taburculuğu yapıldı.

 

TARTIŞMA

Akut intrapulmoner kollaps literatürde nadir görülen ama çok önemli bir anestezi komplikasyonudur(1). Cassels ve Rapaport yaptıkları çalışmada 6500 hastalık geniş serilerinde sadece 18 hastalarında (%0.26) pulmoner kollaps geliştiğini bildirmişlerdir (2). Tusman indüksiyon anestezisi sonrası atelektazi görülen tüm çocuk vakaların 7 yaş altında olduğunu belirtmektedir (3).

 

SONUÇ

Bizim hastamızda gelişen atelektazinin mekanizması belirsizdir.Refleks bronşial düz kas kasılmasına bağlı gelişen bronşial oklüzyona bağlı olabileceğini düşünmekteyiz. Anestezistlerde  bu ciddi, ölümcül olabilen komplikasyonun farkındalığı çok önemlidir.