İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-045

Laparoskopik Kolesistektomi Operasyonlarında Transversus Abdominis Plan Bloğunun Laparoskopi veya Ultasonografi İle Uygulanmasının Etkinliğinin Karşılaştırılması

İlter Soytürk, Zahide Doğanay, Hale Kefeli Çelik, Sönmez Ocak



Giriş ve Amaç:Laparoskopi ile Transversus Abdominis Plane (TAP) blok uygulanması, ek radyolojik malzemeye ihtiyaç duymadan, ameliyatı yapan cerrah tarafından uygulanabilinen, postoperatif analjezi için etkili ve güvenli bir yöntem olduğu literatürdeki çalışmalarda gösterilmiştir.Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi ameliyatlarında ameliyat sonrası ağrıyı azaltmak için uygulanan TAP bloğunun ultrasonografi (USG) eşliğinde başarılı bir şekilde uygulanabildiği gibi aynı zamanda laparoskopi yardımı ile de uygulanabilirliğinin pratikliğini ve güvenli sonuçlarını göstermek amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:Prospektif ve randomize olarak gerçekleştirilen çalışmaya elektif laparoskopik kolesistektomi uygulanan 170 hasta dahil edildi.Hastalar TAP bloğun laparoskopi (grup L, n=59) veya USG (grup U, N=55) yardımı ile yapılmasına göre ve TAP blok yapılmayan kontrol grubu (grup K, n=56) olmak üzere üç gruba ayrıldı.Grup U ve Grup L’de TAP blok için bilateral 15 ml %0,5 bupivakain kullanıldı.Hastaların nabız, sistolik ve ortalama kan basınçları preoperatif, anestezi sonrası, blok sonrası, ameliyat süresince ve hasta uyandırıldıktan sonra kayıt edildi.Gruplar; ameliyat ve anestezi süresi, postoperatif ilk analjezik ihtiyacına kadar geçen süre, görsel ağrı derecesi (VAS), Türkçe Gözden Geçirilmiş Amerikan Ağrı Derneği Hasta Sonuçları Anketi (APS-POQ-R-TR) ve memnuniyet dereceleri açısından karşılaştırıldı.

Bulgular: Gruplar arasında; yaş, cinsiyet ve ASA skorları, preoperatif ve intraoperatif sistolik ve ortalama kan basıncı değerleri açısından istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık yoktu. Grup U ve Grup L ‘de VAS ölçümleri Grup K’ya göre daha postoperatif 1. saat hariç daha düşüktü.Grup U’da 1. ve 12. saat VAS ölçümleri Grup L’ye göre daha yüksekti. Gruplar arası operasyon süresi ve anestezi süresi ortalamaları farklı idi. VAS değerlerinin yüksek bulunduğu Grup K’da, APS-POQ-R-TR ile ölçülen ağrının şiddeti yüksek, uyku kalitesi ve hasta memnuniyetinin daha düşük olduğu bulundu.

Tartışma ve Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında; USG yardımlı ve laporoskopi ile TAP blok uygulanması postoperatif ağrı sağaltımında etkindir.Laparoskopi ile TAP blok uygulaması cerrahi işlem sırasında ek bir hazırlık ve ekipman gerektirmemesi nedeniyle USG cihazının bulunmadığı merkezlerde uygulanması postoperatif ağrı tedavisi için tercih edilebilir.