İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-090

Pnömonektomili Hastada Nefrektomi Anestezi Yönetimi

Ahmet Gültekin, Ayhan Şahin, Hacı Murat Akgül, İlker Yıldırım, Makbule Cavidan Arar, Cihan Aydın



Pnömonektomili Hastada Nefrektomi Anestezi Yönetimi

Giriş

Kombine spinal-epidural (CSE) ile pnömonektomili hastanın nefrektomi anestezisini sunmayı amaçladık. CSE; alt batın cerrahisinde, spinal anestezinin hızlı ve epidural anestezi-analjezinin süre uzatma etkisinden tercih edilmektedir.(1) Spinal anestezi ile beraber epidural aralığa verilen lokal anestezik, hacim etkisiyle duraya yaptığı basınçla daha geniş yayılmasına neden olduğu bilinmektedir.(2) Kullanılan lipofilik opioid ve lokal anestezik ajanın, spinal anestezinin geleneksel yüksek doz lokal anesteziye göre; daha hızlı başlangıcı, daha az hipotansiyon ve daha iyi intraoperatif analjezi oluşturur.(3)

Olgu

54 yaşında, pnömonektomili erkek hasta göğüs hastalıkları açısından yüksek riskli kabul edildi ve postoperatif mekanik ventilasyon ihtiyacı belirtildi. (Şekil 1)

 

Şekil 1: Preop grafisi

CSE anestezi planlanan hastaya steril, lomber 1-2 vertebral (Boy: 1.71m) aralıktan, epidural aralık bulundu. (5.5cm) Touhy epidural iğnesi içinden spinal iğne geçirilerek dural ponksiyonla subaraknoid aralığa 18mg marcaine heavy + 25mcg fentanyl verildikten sonra epidural katater 11.5cm ile cilde tespit edildi. Hemodinamisi stabil hastaya (NIBP: 159/88 mmHg, nabız: 98/dk) epidural kataterden 10cc izobarik marcaine uygulandı. T6 seviyesinde duyu bloğunun oluştuğuna karar verildikten sonra, operasyona başlandı. Operasyonda SpO2 % 94-100 arasında izlendi. Anestezi 120. dakikada, epidural kataterden 7cc izobarik marcaine yapıldı ve 140. dakikasında operasyon sonlandı.

 

Şekil 2: Postoperatif 3.ay

Tartışma

CSE postoperatif parenteral opioidlerin kullanılmasınıda önler, sınırlı akciğer fonksiyonu açısından uygundur.(4) Böbrek transplant cerrahisinde ileri yaş, pulmoner komplikasyonların olduğu vakalarda uygulanabilir.(5) Cerrahi bölgemiz üst batın cerrahisi olduğu için hastada spinal anesteziye ek olarak, epidural anesteziden falyadandık. Epidural kataterden verilen lokal anesteziğin hacim etkisiyle spinal anestezisinin seviyesini yükselttik.(2) Spinal anestezinin kalitesini artırabilmek için lokal anesteziğe lipofilik opioid ekledik.(3) CSE ile benzer olgular mevcuttur.(4-6)

Sonuç

Genel anesteziye bağlı oluşabilecek havayolu kontrol zorluğu, entübasyon ve postoperatif opioid analjezi ihtiyacı nedeniyle oluşabilecek yan etkileri, CSE tekniğiyle önlenebilir. CSE üst batın cerrahisini daha iyi kontrol edebilmek amacıyla spinal anestezinin beraberinde epidural anestezinin ve intratekal lipofilik opioid adjuvan ajanın kullanılabileceği kanısına vardık.