İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-038

Yüksek Riskli Yaşlı Hastalarda Ultrason Kılavuzluğunda Pecs Blok II ile Meme Cerrahisinde Anestezi Deneyimi: İki Olgu Sunumu

Cengiz Kaya, Burhan Dost, Yasemin Burcu Üstün



Giriş/Amaç

Meme kanserinin tedavisi çoğunlukla cerrahi olup genel anestezi en sık kullanılan anestezi yöntemidir. Ancak yüksek riskli hastalarda Pecs (pectoral sinir) blok II güvenli bir alternatif olabilir. Burada sedasyon eşliğinde Pecs blok II ile meme kanser cerrahisi uygulanan iki olgu sunuldu.

Olgu 1

74 yaşında kadın hastaya (175 cm boyunda, 85 kg ağırlığında ve American Society of Anesthesiologists [ASA] IV) meme kanseri nedeniyle basit mastektomi planlandı. Fizik muayenesinde hastanın interstisyel akciğer hastalığına bağlı istirahatte nefes darlığı ve şiddetli ortopnesi olduğu görülen hasta evde uzun süreli oksijen tedavisi almaktaydı.

Olgu 2

75 yaşında kadın hastaya (165 cm boyunda, 78 kg ağırlığında ve ASA IV) meme kanseri nedeniyle segmental mastektomi ve sentinel lenf nodu biyopsisi planlandı. Anamnezinde konjestif kalp yetmezliği (NYHA sınıf IV) olduğu, mitral kapak replasmanı yapıldığı ve dört ay önce koroner stent yerleştirildiği öğrenildi.  Akciğer grafisinde plevral efüzyon ve ekokardiyogramda orta derecede perikardiyal efüzyonu mevcuttu.

Genel anestezinin dezavantajlarını göz önünde bulundurarak sedasyon ile Pecs blok II planladı. Tüm olası riskler hakkında bilgilendirildi ve tüm prosedürler için onay alındı.

Blok tekniği

Blanco ve ark. tarif ettiği gibi USG probu ile anterior aksiller çizgide 3. ve 4. kotlar, major-minor pektoral ve anterior serratus kasları görüntülendikten sonra ilk enjeksiyon (20 ml, %0,5 bupivakain+1:400000 adrenalin) minör pektoral-anterior serratus kasları arasına ikinci enjeksiyon (10 ml) ise major-minor pektoral kaslar arasına yapıldı (Şekil 1-2). 

Olgu 1’de parasternal diseksiyonu sırasında ağrı oluştu ve remifentanil infüzyonu, ketamin (30 mg) ve parasternal lokal anestezi (5 ml, %2 lidokain)  infiltrasyon ile tedavi edildi. Olgu 2’de ise aksiller cilt insizyonu sırasında lokal infiltrasyon (5 ml% 2 lidokain) gerektiren bir ağrı oluştu.

Tartışma/Sonuç

Meme kanser cerrahisi hastalarında Pecs blok II sedasyon eşliğinde uygulandığında GA göre daha güvenli bir alternatif olabilir. Ancak Pecs block II’nin parasternal bölgeyi kapsamadığı ve aksiller bölgenin cilt innervasyonunu sağlayan interkostabrakial sinirin her zaman bloke edilemeyeceği akılda tutulmalıdır.