İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-084

PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ CERRAHİSİNİN AĞRI YÖNETİMİNDE EREKTÖR SPİNA PLAN BLOĞUNUN YERİ VAR MIDIR? Ağrı Yönetiminde Etkinliği ve Olası Olumlu Etkileri Açısından Bir Değerlendirme

Şeyma Ünal, Semih Başkan, İsmail Aytaç



GİRİŞ VE AMAÇ: Böbrek taşı tedavisinde Perkütan Nefrolitotomi (PNL) cerrahisi, minimal invaziv bir prosedür olmasına rağmen postoperatif ciddi düzeyde ağrıya neden olmaktadır. Çalışmamızın birincil amacı; perkütan nefrolitotomi operasyonu geçiren hastaların ağrı yönetiminde erektör spina plan bloğunun etkinliğini araştırmaktır. İkincil amacımız; erektör spina plan bloğu (ESPB) ile ağrı yönetiminin olumlu etkileri olup olmadığını değerlendirmektir.  
GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamız tek merkezli, prospektif randomize gözlemci kör bir çalışmadır. Her iki cinsiyetten PNL geçiren ASA I-II risk grubu 18-65 yaş arası  57 gönüllü hasta iki gruba (Grup 1-kontrol grubu, Grup 2-ESPB grubu) ayrıldı. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 0.saat, 6.saat, 24. saatte hastaların ağrı düzeyleri (Vizüel Analog Scala-VAS, Dinamik Vizüel Analog Skala-DVAS), tepe ekspiratuar akım hızı (PEFR) değerleri, postoperatif Riker sedasyon-ajitasyon skalası, mobilizasyon zamanı, rejim başlama süresi, bulantı-kusma sayısı, hastanede kalış süresi yönünden gruplar karşılaştırıldı. 
BULGULAR: Gruplar arasında  demografik veriler ve taş çapı, sayısı ve yerleşimi açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. ESPB, VAS ve DVAS ile değerlendirildiğinde postoperatif 0., 6. ve 24. saatlerde kontrol grubuna göre daha etkin analjezi sağladı (p<0,05). ESPB uygulanan hastalarda postoperatif erken dönemde PEFR değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında daha yüksekti (p<0,05). 
TARTIŞMA VE SONUÇ: Mevcut literatürle uyumlu olarak çalışmamızda  ESPB grubu 0., 6., 24. saatlerde VAS ve DVAS değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. PNL cerrahisi sonrası ESPB ile etkin ağrı yönetimi postoperatif erken dönem solunum fonksiyonlarının olumsuz yönde etkilenmesini engelleyebilir. ESPB postoperatif dönemde ajitasyonu anlamlı düzeyde azaltmıştır.  
 
Anahtar Kelimeler: Postoperatif ağrı, Rejyonal Anestezi, Ultrason