İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-025

Türkiye’deki Anestezistlerin Ortopedi Operasyonlarındaki Rejyonal Anestezi Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Şebnem Rumeli Atıcı, Mustafa Azizoğlu, Levent Özdemir, ismet Topçu, Yavuz Gürkan, Aysun Yılmazlar, Ebru Kelsaka, Fatma Sarıcaoğlu, Fatiş Altındaş, Can Aksu, Nuray Altay, Güldeniz Argun, Çağla Bali, Bora Bilal, Sami Kaan Coşarcan, Alper Tunga Doğan, Periha



Amaç

Bu çalışmayla, Türkiye’deki Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının, ortopedi operasyonlarında uyguladıkları rejyonal anestezi yöntemlerine ait bilgi, beceri ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Yöntem

Bu çalışma TARD’a bağlı Ortopedik Anestezi Bilimsel Kurulu tarafından planlandı. Etik kurul onayı alınarak anketi yanıtlayan 322 anesteziste toplam 18 soru içeren anket uygulandı. Anket, uzmanlık aldıkları kurumlarda, rejyonal yöntemleri ile ilgili aldıkları eğitimin yeterliliği hakkındaki yorumlarına, eğitim aldıkları kurumlarda uygulanan rejyonal uygulamalarına, uzmanlık sonrası eğitimi kimden ve nasıl aldıklarına, yaptıkları periferik ve santral uygulamaların haftalık ortalama sayılarına, bu uygulamalar için bilgi ve beceri düzeylerine, blok uygulamalarını hangi yöntemle gerçekleştirdiklerine ve pediatrik rejyonal uygulama yapıp yapmadıklarına ait bilgileri içeriyordu.

Bulgular

Katılımcıların yaş ortalaması 42.1±6.5 idi.Anketi cevaplayanların %60.9’u (n:196) üniversite, %35.7’si (n:115) EAH, %3.4 (n:11) vakıf hastanesinden eğitim almıştı.Uzmanlık öncesi eğitimlerinin yeterli olduğunu ifade edenlerin oranı santral bloklar için %66.5 (n:214), periferik için % 20.2 (n:65) idi. Eğitim aldıkları kurumda kaudal uygulama yapılmadığını belirtenlerin oranı %50.3 (n:162) bulundu.Periferik bloklardan supraskapular, midhumeral blok, geniküler blok ve kompartman bloklarının eğitim kurumlarında gerçekleştiğini ifade edenlerin oranı %20’nin altındaydı(Tablo 1).Uzmanlık sonrası periferik blok uygulamalarını kendi kendine öğrenenlerin oranı %81.7 (n:263), kurslara katılarak öğrenenlerin ise %36.3 (n:117) bulundu. Katılımcılar santral bloklardan sadece kaudal blok için USG kullanıyorlardı (%6.6; n: 21). Periferik bloklarda USG kullanımı en çok infraklavikular blokta (% 59.2; n:186) en düşük geniküler blokta %17.4 (n:56) idi(Tablo 2). En çok uygulanan periferik blok, aksiller (% 77.7, n:252) idi (Tablo 5). Periferik blok kateterizasyonu yapmayanların oranı %57.1 (n:180) idi.Pediatrik hastaya blok uygulayanlar %65,3 (n: 209 ) oranındaydı.

Sonuç

Anestezistlerin, ortopedi operasyonlarındaki rejyonal anestezi uygulamalarından, kaudal blok ve yeni tanımlanmış periferik bloklar için, bilgi ve beceri düzeyinde yeterli eğitim almadıklarını düşündükleri aynı zamanda uygulamaları da yeterince gerçekleştirmedikleri saptandı. Uzmanların mezuniyet sonrası kendi kendine öğrenme çabalarının yüksekliği de bu bulguyu desteklemektedir. Bununla birlikte rejyonal uygulamalarda, US kullanımının düşük oranlarda olduğu saptanmıştır. Eğitim kurumlarındaki rejyonal anestezi programlarının yeniden gözden geçirilerek güncellenmesi ve yeniliklerin aktarıldığı kursların devamlılığının sağlanması gerektiği kanısına varıldı.