İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-061

Diyabetik Ayak Ampütasyonu Planlanan Olguda Ultrason Eşliğinde Siyatik Sinir Bloğu ile Anestezi Uygulaması

HASAN SOYLU, AHMET COŞAR, MEHMET BURAK EŞKİN, GÖKHAN ÖZKAN



Ayak ülserleri kontrolsüz diyabetin ciddi bir komplikasyondur. Diğer tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda ampütasyon kararı verilmektedir. Bu hasta grubu çoğunlukla ileri yaş ve ciddi komorbiditeleri bulunan ASA-III ve üzeri olgulardır. Hastaların hemen hepsi periferik vasküler hastalık ve önemli kardiyovasküler hastalıkları nedeniyle antikoagülan tedavi almak zorundadırlar ve operayon amacıyla tedavinin kesilmesi oldukça risklidir. Kısmi ayak ampütasyonları her ne kadar hafif/orta cerrahi işlem olsalar da antikoagülan kullanımı nedeniyle nöroaksiyal anestezi uygulanamamaktadır ve ciddi yandaş hastalıkları nedeniyle genel anestezi yüksek risk ile verilebilmektedir. Ultrason eşliğinde yapılan siyatik sinir bloğu (SSB) güvenli ve uygulaması kolay bir anestezi yöntemidir. Bu olgumuzda diyabetik ayak (DA) ampütasyonu planlanan ASA-IV hastada SSB ile anestezi uygulamasını ele aldık.

Bilinen diyabet (HbA1c:12.2), hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, koroner arter hastalığı, KOAH, kalp yetmezliği, periferik arter hastalığı tanıları bulunan 86 yaşındaki ASA-IV hastaya DA nedeniyle 1.parmak ampütasyonu planlandı. Vital bulguları; nabız:48/dk, spo2:%88, kan basıncı:121/54mmhg olan hastaya 4lt/dk nazal oksijen tedavisi başlandı. Klopidogrel ve aspirin kullanan, ciddi ek hastalıkları bulunan hastada nöroaksiyal ve genel anestezi düşünülmedi. SSB uygulanmak üzere hasta prone pozisyonuna alındı. Cilt antisepsisi sağlandıktan sonra ultrason ile uyluk posteriorunda siyatik sinir görüldü. Cilt/cilt altı anestezisi sağlanan hastaya ultrason eşliğinde 22G 80mm blok iğnesi ile siyatik sinir çevresine 15cc %0,5 bupivacain, 5cc %20 lidokain uygulandı. Yapılan bloğun pinprick testi ile kontrolü sonrası cerrahi işleme başlandı. Cerrahi sırasında ek analjezi veya anesteziye ihtiyaç duyulmadı. İntraoperatif ve postoperatif takiplerinde herhangi bir sorun gözlenmeyen hasta kliniğine gönderildi.

DA kontrolsüz diyabetin bir sonucudur. Hastaların çoğunda ek hastalıklar ve antikoagülan kullanımı nedeniyle nöroaksiyal ve genel anestezi uygulanamamaktadır. SSB ile yeterli cerrahi analjezi sağlanabilmektedir. En önemli komplikasyonları intravasküler enjeksiyon ve sinir hasarıdır, ancak ultrason kullanımı ile bu riskler en aza indirilmiştir. Ayrıca siyatik sinir çevresine kateter yerleştirilerek sürekli perinöral anestezik infüzyonu ile vazodilatasyon sağlanmakta ve yara iyileşmesine katkıda bulunulmaktadır. Sonuç olarak SSB DA ampütasyonları anestezisi için güvenilir bir alternatiftir.