Pektus Ekskavatum Cerrahisi Uygulanan Marfan Sendromlu Hastada Postoperatif Analjezi Yönetimi: Transversus Torasikus ve Pekto-İnterkostal Fasyal Blok: Olgu Sunumu
Elif Bengi ŞENER, Cengiz KAYA, Burhan DOST
Giriş/Amaç
Marfan sendromlu hastalarda kalp kapak hastalıkları, aort anevrizması/disseksiyonu ve eklem hipermobilitesinin komplikasyonları nedeniyle anestezik yaklaşım ve postoperatif analjezi önem arzeder. Pektus ekskavatum sternum ve kostal kartilajların çökmesi ile karakterize göğüs ön duvarının en sık görülen şekil bozukluğudur (1,2). Düzeltici cerrahi (Nuss cerrahisi) şiddetli postoperatif ağrı ile ilişkilidir (3). Olgumuzda Marfan sendromlu bir hastada Nuss cerrahisi sonrası transversus torasikus plan blok (TTPB) ve pekto-interkostal fasyal blok (PIFB) kullanılarak sağlanan postoperatif analjezi yönetimi sunuldu.
Olgu Sunumu
Nuss cerrahisi planlanan Marfan sendromlu erkek hastanın (18 yaş, 175 cm, 60 kg ve ASA III) ekokardiyografisinde hafif mitral yetmezliği, MVP, aort koarktasyonu mevcut idi. Hasta olası riskler hakkında bilgilendirildi ve onamları alındı. Anestezi yönetiminde perioperatif hiper/hipotansiyondan kaçınılarak stabil hemodinamik seyir sağlandı.
Blok Tekniği
Operasyon sonunda multimodal analjeziye (intraoperatif parasetamol 1 gr + tenoksikam 20 mg +morfin 3 mg) ek olarak, supin pozisyonda sağ mid-klaviküler çizgide lineer ultrason probu ile 3. ve 4. kotlar parasagital düzlemde belirlendi. Pektoralis majör (PMM), internal interkostal kas (İİM) ve plevra görüntülendi. Transversus torasikus kası (TTM) sternumun lateralinde, İİM altında hipoekoik band şeklinde belirlendi. 22G, 80-mm, ekojenik iğne ile in-plane düzlemde kaudaldan sefala doğru yönlendirilerek TTM ile İİM arasındaki düzleme 20 ml %0.25 bupivakain uygulandı (Şekil 1). Sol tarafta kalp boşlukları TTPB için uygun ultrason görüntüsüne izin vermediğinden PIFB yapılmasına karar verildi. PIFB için prob aynı seviyede parasternal alana konularak PMM ve İİM arasındaki fasyal düzleme 15 ml %0.25 bupivakain uygulandı (Şekil 2). Derlenme ünitesinde yapılan muayenesinde bar giriş yerlerinde ağrı tarifleyen (NRSistirahat>5) hastaya 20 mg iv petidin uygulandı. İlk 24 saatteki takiplerinde NRS değerleri istirahatte ve hareketle 1-3/10 olarak ölçüldü ve ek opioid ihtiyacı gelişmedi. Komplikasyon gelişmeden 3.gün taburcu edildi.
Tartışma/Sonuç
Perioperatif kardiovasküler stabilitenin önemli olduğu bu hasta grubunda dikkatli anestezi yönetimine ek olarak, TTPB ve PIFB kullanılması, postoperatif multimodal analjezi yönetiminin bir parçası olarak uygulanabilir.
|