İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-60

SEPTOPLASTİ GİRİŞİMLERİNDE REMİFENTANİL-DESFLURAN İLE REMİFENTANİL-PROPOFOL UYGULAMALARININ HEMODİNAMİ, DERLENME VE MALİYET YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI

İ.KİTAPCICEYLAN 1, E.BOMBACI 1, S.ÇOLAKOĞLU 1


DR. LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ II. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KL. 1

Bu çalışmada septoplati ameliyatlarında hemodinamik stabilite ve hızlı derlenme sağlanmasında remifentanil birlikte uygulanan  desfluran ve propofolun etkinliği ve maliyet karşılaştırılmıştır.

Bu çalışma Etik Kurul onayı alınarak,  18-60 yaş arası, ASA I-II, 50 hasta ile yapıldı. Anestezi indüksiyonunda remifentanil 1ug/kg ve propofol 10 mg/10sn hızla kirpik refleksi kaybolana kadar ve rokuronyum 0,5mg/kg iv. uygulandı. Endotrakeal entübasyonu takiben tüm hastalara remifentanil 0,25ug/kg/dk, %50 O2-N2O uygulanırken, peroperatif Bispektral indeks(BİS) değeri %40-60 arası olacak şekilde Grup P(n=25):75-150ug/kg/dk ile propofol infüzyonu, GrupD(n=25):%3-5 konsantrasyonda desfluran inhalasyonu uygulandı. Ortalama arter basıncının(OAB) ve kalp atım hızının(KAH) başlangıca göre %20  azalması/artması durumunda remifentanil infüzyonu %50 oranında, BİS %40-60 sınırlarının dışına çıktığında  propofol hızı %25 oranında desfluran %1 konsantrasyonda değiştirildi. KAH ve OAB; indüksiyon öncesi, sonrası, entübasyon sonrası, cerrahi başlangıcından itibaren beş dakika arayla ayrıca desfluran konsantasyonu ve propofol miktarı kaydedildi.  Cerrahi sonunda tramadol 1mg/kg iv uygulandı, tüm anestezikler kesilip %100O2 solutuldu. Spontan solunum başlama, sözel uyarana yanıt, göz açma ve ekstübasyon süreleri kaydedildi. Postoperatif bakım ünitesinde(PBÜ) ağrı (VAS ile) ve yan etkiler Modifiye Aldrete skoru(MAS) kaydedildi. MAS 9 olunca PBÜ kalış süresi kaydedilerek ilgili servise nakledildi.

İki grup arasında demografik özellikler, hemodinamik değişiklikler, anestezi, cerrahi ve MAS 9 süreleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Spontan solunum başlama, sözel uyarana yanıt, göz açma ve ekstübasyon süreleri GrupD’de  kısa, bulantı-kusma fazla, maliyet GrupP’de  düşük bulundu (p<0.05).

Günübirlik ameliyatlarda gün içinde hastanın eve taburcu edilmesi planlandığından, hızlı derlenme, düşük maliyet önemlidir. Gerek propofol gerekse desfluran kısa etki süreli, erken derlenme sağlayan anesteziklerdir. Bu çalışmada propofol uygulamasında derlenme süreleri desfluran uygulamasına göre daha uzun olmasına rağmen, toplam anestezik ilaç maliyeti daha düşük, PBÜ’de kalış süresi iki grupta farksızdı. Günübirlik girişimlerde taburcu işlemlerini geciktiren yan etkilerden olan bulantı ve kusma oranı da propofol grubunda anlamlı olarak düşük bulundu.  Sonuç olarak; günübirlik girişimlerden olan septoplasti ameliyatlarında remifentanil-propofol uygulamasının, remifentanil-desfluran uygulamasına iyi bir alternatif olduğu kanaatine varılmıştır.