TORAKOTOMİ YAPILAN HASTALARDA EREKTÖR SPİNA PLAN BLOĞU İLE HASTA KONTROLLÜ ANALJEZİNİN POSTOPERATİF KLİNİK ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Murat BAĞDAŞ, Ayşe ARSLAN, Elzem ŞEN
GİRİŞ VE AMAÇ: Torakotomi ağrısı, cerrahi insizyonlar arasında en ağrılı olanlarından biri olup solunum fonksiyonlarını azaltan önemli nedenlerden biridir. Zayıf ağrı kesiciler, pulmoner komplikasyonları ve mortaliteyi artırabilir. Bu yüzden ESPB dışında sistemik opioid ve nonopioid ilaç, torakal epidural analjezi, interkostal blok, paravertebral blok, yara infiltrasyonu gibi birçok alternatif analjezi yöntemi mevcuttur (1). Bu çalışmanın amacı, torakotomi cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif analjezi için ESPB ve HKA yöntemini klinik etkinlik ve komplikasyon açısından karşılaştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya torakotomi cerrahisi geçirmiş 40’ına ESPB (Grup E), 40’ına HKA (Grup H) uygulanmış 80 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri (yaşı, cinsiyeti, ASA skoru, boyu, kilosu, vücut kitle indeksi (VKİ) ve sigara durumu) kaydedildi. Grup E’de bulunan hastalara 20 ml % 0,5’lik bupivakain ile ultrason eşliğinde ESPB, Grup H’de bulunan hastalara ise 10 μg/ml fentanil ile 2,0 ml/h bazal hızda ve 15 dakikalık kilitlenme süresi ile 2,0 ml bolus dozlar olarak HKA uygulandı. Grupların postoperatif 0., 1., 6., 12. ve 24. saatlerde VAS ve NRS skorları, ilk ek analjezi zamanı, toplam tüketilen ek analjezi miktarı ile yan etkileri (bulantı-kusma, kaşıntı, solunum depresyonu, sedasyon, konstipasyon) kaydedildi.
BULGULAR: İki grup arasında demografik veriler açısından fark yoktu (p>0,05). VAS ve NRS skorları Grup E’de Grup H’ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p<0,05). Grup E’de ilk analjezi talep süresi Grup H’ye göre daha uzundu ve tüketilen toplam opioid miktarı Grup E’de istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü (p<0,05). Bulantı-kusma ve kaşıntı insidansı Grup E’de Grup H’ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktü (p<0,05).
SONUÇ: ESPB uygulaması hemodinami üzerine etkisinin az, yapılma tekniğinin daha kolay ve daha güvenli olması nedeniyle diğer yöntemlerden daha ön planda durmaktadır (2). Yaptığımız çalışmaya dayanarak biz de torakotomi cerrahisi geçiren hastalara postoperatif analjezi amacıyla yapılan ESPB’nun HKA’ya kıyasla daha düşük VAS değerleri ve daha düşük opioid tüketimi ile daha az yan etki profili sağladığından daha etkin bir analjezi alternatifi olduğu kanaatindeyiz.
|