Skolyoz Cerrahisinde Bilateral Multi-Level ESP Blok Uygulamalarımız: Üç Olgu Sunumu
Ferhunde Dilek Subaşı, Elif Ounde, Serap Adana Kavlak, Osman Ekinci
Giriş ve Amaç: Skolyoz düzeltme operasyonları ağrılı ve ağrı yönetimi oldukça zorlayıcı operasyonlardır. Yeterli ağrı kontrolü için, postoperatif 2-3 güne kadar uzayan intravenöz opoid infüzyonu gerektirmektedir. Rejyonel anestezi seçenekleri ise; intratekal ve epidural uygulamalar da dahil oldukça kısıtlıdır.
Yeni tanınan bir blok olan Erektor Spina Plan blok (ESP); geniş uygulama alanı ile hızla yükselen bir blok durumundadır(1).
Çalışmamızda skolyoz operasyonu olan üç olguda, preempetif olarak uyguladığımız bilateral multi-level ESP bloğun intraoperatif ve postoperatif analjezik etkinliğini sunmayı amaçladık.
Olgular: T2-L4 vertebra arası uzun mesafe boyunca skolyoz operasyonu yapılacak üç olguya postoperatif analjezi amacıyla, pron pozisyonda USG eşliğinde preempetif olarak bilateral multi-level ESP blok uygulandı.
Olgu 1: 15 yaş 50 kg kadın hasta, T5 ve T11’den bilateral 20 ml lokal anestezik (LA) (toplam 80 ml)
Olgu 2: 26 yaş 55 kg kadın hasta, T4, T9 ve L1’den bilateral 15 ml LA (toplam 90 ml)
Olgu 3: 23 yaş 65 kg erkek hasta, T4, T9 ve L1’den bilateral 15 ml LA (toplam 90 ml) uygulandı.
Lokal anestezik olarak her hastada; 3mg/kg bupivakain, 2.5mg/kg prilokain ve 4mg deksametazon kullandık.
Peroperatif hemodinamik ve BİS monitörizasyonu ile takip ettiğimiz hastalarda TİVA uygulandı. BİS değerlerinin 40-60 arasında olmasını hedeflediğimiz hastaların, propofol infüzyon dozu 45-80 mcg/kg/dk, remifentanil infüzyonu 0.05-0.15mcg/kg/dk doz aralığında değişkenlik gösterdi.
Hastalar uyandırılmadan önce iv analjezik olarak sadece 1gr parasetamol ve 20 mg tenoksikam rutin uygulandı. Ortalama 5 saat süren vakalarda ekstübasyonlar son sütürden sonraki 15 dakika içinde gerçekleşti. Hastaların postoperatif NRS değerleri 0.dk sırayla 2,1,3, olup, 1.saat 1,1,2 olarak kaydedildi. Servisteki takiplerinde; analjezik olarak parasetamol ve tenoksikam rutin uygulanırken, ilk ve tek opioid kullanımı meperidin olarak ilk 6 saat içinde gerçekleşti. Postop 24.saatte NRS 5,3,2 olarak kaydedildi. İlk vaka hariç ek opioid ihtiyacı gözlenmedi.
Tartışma: Literatürde ESP bloğun skolyoz vakalarında analjezi yönetimini kolaylaştırabileceğini bildiren çalışmalar mevcuttur(2).
Sonuç: Skolyoz cerrahisinde preempetif 2-3 seviyeden bilateral uygulanacak ESP bloğun, intraoperatif ve postoperatif multimodal analjezinin bir parçası olarak değerlendirilebileceğini düşünmekteyiz. Kesin sonuçlar için randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
|