İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-032

Unilateral İnguinal Herni Cerrahisinde Posterior Kuadratus Lumborum Blok ile Posterior Transversus Abdominis Plan Bloğunun Postoperatif Analjezik Etkinlik Açısından Karşılaştırılması

Ceyda Özhan Çaparlar, Savaş Altınsoy, Fatma Kavak Akelma, Mehmet Özgür Özhan, Jülide Ergil



Giriş / Amaç

Ultrason rehberliğinde uygulanan trunkal (gövde) sinir blokları abdominal cerrahi sonrası ağrı tedavisinde artan bir sıklıkta kullanılmaktadır. Bu prospektif ve randomize çalışmanın amacı, posterior transversus abdominis plan bloğu (pTAPB) ile posterior kuadratus lumborum bloğunu (QLB) genel anestezi altında tek taraflı inguinal herni cerrahisi uygulanan hastalarda postoperatif analjezik etkinlik bakımından karşılaştırmaktır.

Gereç / Yöntem

Hastane etik komite onayı ve hastalardan yazılı bilgilendirilmiş onam alınmasından sonra, çalışmaya toplam 90 hasta dahil edildi ve rastgele biçimde üç gruba ayrıldı: Grup pTAPB (n=30), grup pQLB (n=30) ve grup Kontrol (n=30). pTAPB ve pQLB gruplarındaki hastalara genel anestezi indüksiyonu öncesinde ultrason rehberliğinde 20 ml %0,25’lik bupivakain kullanılarak tek taraflı blok uygulandı. Tüm hastalarda multimodal analjezi rejimi içerisinde intravenöz tramadol hasta kontrollü analjezi (IV-HKA) ve IV parasetamol uygulandı. Postoperatif dönemde 24 saat süresince ağrı Görsel Analog Skala (VAS; 0-10 cm) kullanılarak değerlendirildi. VAS değeri 3’ün üzerinde olan hastalara deksketoprofen kurtarıcı analjezik olarak uygulandı. Çalışmanın birincil sonuç ölçütü ortalama ağrı skorlarıydı. İkincil sonuç ölçütü ise kurtarıcı analjezik miktarı ve HKA ile uygulanan tramadol miktarı idi. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Bulgular

Çalışma grupları arasında demografik veriler benzerdi. Birincil sonuç ölçütü: VAS skorları tüm ağrı değerlendirme zamanlarında pQLB grubunda pTAPB ve kontrol gruplarından daha düşüktü (pQLB < pTAPB < kontrol; p<0.001). İkincil sonuç ölçütü: pQLB grubunda kurtarıcı analjeziğe ihtiyaç duyulmadı. Kurtarıcı analjezik tüketimi, HKA ile yapılan tramadol bolus uygulama sayısı ve total HKA tramadol miktarı kontrol grubunda en fazla, pQLB grubunda ise en düşüktü (Kontrol > pTAPB > pQLB; p<0.001). Çalışma süresince komplikasyon gözlenmedi.

Tartışma / Sonuç

Hem posterior kuadratus lumborum bloğu hem de transversus abdominis plan bloğu tek taraflı inguinal herni onarımı cerrahisinden sonra etkili bir ağrı tedavisi sağlamaktadır. KLB’nun   daha düşük ağrı skorları ve analjezik tüketimi nedeniyle TAP bloğuna göre daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır.