İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-060

Spinal Anestezi ile Yapılan Operasyonlarda Volüm Durumunun Ultrasonografik Vena Kava İnferior Çap Ölçümü ve Pleth Variability İndex ile Değerlendirilmesi

İREM DURMUŞ, ŞENAY GÖKSU, AHMET AKYOL, EZGİ ÖZÇIKMAK



Amaç:

Spinal anestezi yapılan hastalarda gelişen kontrolsüz hipotansiyon; istenmeyen, hasta konforunu ve anestezi kalitesini bozan ve morbiditeyi artıran bir durumdur. Hipotansiyonu öngörebilmek için rutin kullanılabilecek, noninvaziv yöntemler önerilmektedir.

Bu amaçla çalışmamızda, elektif varis operasyonu geçirecek hastalarda pleth variability index (PVI) ve ultrason ile vena cava inferior (IVK) çap ve alan ölçümleri yaparak spinal anesteziye bağlı hipotansiyon (SBH) gelişme riskini öngörmeyi ve bu yöntemlerin güvenilirliğini belirlemeyi amaçladık.

Gereç – Yöntem:

Etik kurulu onayı alındıktan sonra ASA I-II grubu spinal anestezi altında elektif varis ameliyatı yapılacak, 22-65yaş arası, toplam 64hasta(27’si(%42,2)erkek, 37’si(%57,8) kadın) dahil edildi.

Her hasta için spinal anestezi öncesi PVI ve İVK çapı(antero-posterior(AP) ve transvers kesitte) ölçüldü ve alanı hesaplandı. Sonrasında hastalara5mlkg-1 %0.9 NaCl verilerek spinal anestezi (%0.5H. Bupivakain15mg)uygulandı.

Hipotansiyon, spinal anestezi sonrası sistolik arter basınçta%25 düşüşve/veya90mmHg’nın altına düşüş olarak tanımlandı ve hipotansiyon gelişen hastalar “Grup 1” (n=30) ve gelişmeyen hastalarsa “Grup 2” (n=34) yi oluşturdu (hipotansiyona 5 mg efedrin IV ile müdahale edildi). Hastaların sistolik, diastolik ve ortalama arter basınçları spinal anestezi öncesi, anestezinin uygulandığı sırada ve sonrasında belirlenen zamanlarda kaydedildi.

Bulgular:

Spinal anestezi sonrasında hastalarda kan basıncı düşüşü gözlendi, ancak sadece belirlenen hipotansiyon tanımına giren hastalar Grup 1’e dahil edildi (hastaların%46,9 (n=30)). Grup 2’nin spinal anestezi sonrası sistolik ve ortalama arter basıncı ortalamaları Grup 1’den, Grup 1’in PVI ortalaması Grup 2’den, Grup 2’nin İVK Çap AP, transvers ve alan ortalaması Grup 1’den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p<0,05,p<0,05,p<0,005). Çalışmamızda hipotansiyonu öngörmek için tespit edilen eşik değerler PVI için> %15, IVK çapı-AP kesit için ≤18,7 mm, İVK çapı-Transvers kesit için≤18,8 mm , IVK alan için ≤2,98 mm2 olarak bulundu (özgüllük ve duyarlılık yüzdeleri kabul edilebilir aralıktaydı).

Sonuç:

Çalışmamızda bulunan eşik değerler sıvı replasmanı endikasyonunu belirlemede kullanılabilinir.

Spinal anestezi altında elektif varis ameliyatı geçirecek hastalarda PVI ve İVK çap ve alan ölçümleri SBH gelişme riskini öngörmede kullanılabilecek etkili ve güvenilir yöntemlerdir.