Kalp pili implantasyon cerrahisinde yeni bir anestezik yaklaşım: Klavipektoral fasya plan bloğu. Prospektif kohort çalışması
Hayri Fatih Metinyurt, Ali Sait Kavaklı, Tayfun Sügür, Sadık Özmen, Göksel Çağırcı, Görkem Kuş, Şakir Arslan
GİRİŞ ve AMAÇ
Kardiyak fonksiyonları bozulmuş hastalarda rejyonal anestezi genel anesteziye kıyasla daha az mortalite ve morbidite ile ilişkilidir(1). Lokal, rejyonal veya genel anestezi teknikleri, kalp pili implantasyon cerrahilerinde kullanılabilmekle beraber lokal veya rejyonal anestezi yöntemleri özellikle hemodinamik stabilitenin sağlanması açısından tercih edilmektedir(2). Klavipektoral fasya plan bloğu özellikle klavikula cerrahilerinde kullanılan yeni bir anestezi tekniğidir(3).
Bu çalışmanın amacı klavipektoral fasya plan bloğunun kalp pili implantasyon cerrahisinde yeterli anestezi ve postoperatif analjezi sağlayabileceği hipotezini test etmektir.
GEREÇ ve YÖNTEM
Etik kurul onayı sonrasında kalp pili implantasyon cerrahisi geçirecek hastaların çalışmaya dahil edilmesi planlandı. Operasyon odasına alınan hastalara ultrason eşliğinde in-plane teknik ile 10cm 21G blok iğnesi kullanılarak klavipektoral fasya ve klavikula periostu arasına 25ml %0.5 bupivakain injekte edildi(3). Blok sonrası yeterli duysal blok sağlanmasının ardından cerrahi işleme geçildi. Çalışmanın primer sonlanım noktası intraoperatif ek lokal anestezik miktarı ve bu desteğe ihtiyaç duyan hasta sayısıydı. Sekonder sonlanım noktaları postoperatif ağrı skorları, postoperatif ilk analjezik gereksinim zamanı, hasta, cerrah memnuniyeti ve blok ile ilişkili komplikasyonlardı.
BULGULAR
Çalışmaya 22 hasta dahil edildi. Toplam 7 hastada (%31.8) intraoperatif dönemde ek lokal anestezik ihtiyacı oldu. İntraoperatif ek lokal anestezik ihtiyacı olan hastalarda ek lokal anestezik kullanım miktarı medyan(IQR[range]) değeri 10 (8-12[5-15]) ml’ydi. Blok performans süresi 6 (5-9[4-11]) dk olarak tespit edildi. Postoperatif ilk 24 saatte 7 hastada (%31.8) analjezik ihtiyacı oldu. Postoperatif ilk analjezik gereksinim zamanı 6 (4-8[1-12]) saat, postoperatif tramadol tüketimi 50 (50-100[50-100]) mg’dı (Tablo 1). Postoperatif ilk değerlendirmedeki sayısal derecelendirme ölçeği (NRS) skorları 2 (1-3[1-6]) olarak saptandı. Hasta memnuniyet skorları 19 (%86.3) hastada yüksek olarak tespit edildi (memnun=7(%31.8), çok memnun=12(%54.5)). Benzer şekilde cerrahi memnuniyet skorları 20 (%90.9) cerrahide yüksekti (memnun=3(%13.6), çok memnun=17(%77.3)). Ek lokal anesteziye ihtiyaç duyan ve duymayan hastalar arasında demografik ve perioperatif veriler açısından istatistiksel farklılık saptanmadı (Tablo 2). Hiçbir hastada blok ile ilişkili komplikasyon gözlemlenmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ
Çalışmamızın sonuçları kalp pili implantasyon cerrahisinde klavipektoral fasya plan bloğunun intraoperatif anestezi ve postoperatif analjezi açısından etkili ve uygulanabilir bir yöntem olduğunu göstermektedir.
|