Spinal anestezi sefalik yayılım düzeyi ile vücut yuvarlaklık indeksi arasındaki ilişki
Nuran Akıncı Ekinci, Betül Kozanhan, Mahmut Sami Tutar
Giriş
Obezite, toplumda giderek artan bir sorundur. Her yıl artan sayıda obez hastaya, cerrahi prosedürler için rejyonel anestezi teknikleri uygulanmaktadır. Obezitenin spinal anestezi üzerindeki etkisi, önceki çalışmalarda bildirilen tutarsız sonuçlarla hala tartışmalıdır. Boy, kilo, vücut kitle indeksi, abdominal çevre gibi çeşitli antropometrik ölçümlerin spinal anestezi sonrası blok seviyesi üzerindeki etkileri araştırılmış ancak sonuçlar ya negatif ya da tutarsızdır. Vücut yuvarlaklık indeksi (VYİ), boy ve bel çevresini birleştiren ve vücudu bir elips olarak kabul eden yeni bir antropometrik indekstir. Bu çalışmada, spinal anestezinin yayılım seviyesi ve hipotansiyon ile VYİ arasındaki ilişki araştırıldı.
Yöntem
Bu prospektif gözlemsel araştırmada L3-L4 intervertebral aralıktan 15 mg, % 0.5 hiperbarik bupivacain ile spinal anestezi spinal anestezi uygulanmış 175 hastada değerlendirildi. Preoperatif boy, kilo, bel ve kalça çevresi ölçüldü, vücut kitle indeksi (VKİ) ve VYİ hesaplandı. 15. dk ve 30. dk maksimum duyusal blok seviyesi, duysal bloğun L2 seviyesine gerilemesi, hipotansiyon ve bradikardi gelişen vakalar kaydedildi.
Bulgular
ROC analizi ile optimal BRI cut-off değeri 5.11 olarak hesaplandı (spesifite %81, sensitivite %88). BRI ≥ 5.11 olan grupta 15. ve 30. dk’da maksimum duysal blok seviyesi benzerdi (p=0.08 ve p=0.09). BRI≥ 5.11 hasta grubunda duyusal blokta daha geç gerileme gözlendi (p=0.03). BRI, maksimum duyusal blok seviyesi (<T4) ile ilişkili bağımsız bir risk faktörü olarak bulundu (OR=65.7, 95% Cl=1.304-3.310, p=0.036). Spinal anestezi sonrası hipotansiyon ve bradikardi oluşumu BRI, VKİ ve diğer antropometrik değişkenlerle ilişkili değildi.
Tartışma ve Sonuç
VYİ, spinal anestezi uygulanan hastalarda, intratekal lokal anestezik ajanın sefalik yayılmasının değerlendirilmesinde yeni bir indeks olarak kullanılabilir.
|