İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-162

Rüptüre Kist Hidatik Nedeniyle Opere Edilen Çocuk Hastada Postoperatif Analjezi İçin Erektör Spina Plane Blok Uygulaması

Zehra Bedir, İrem Ateş



AMAÇ: Rejyonel anestezi, pediatrik cerrahide postoperatif ağrıyı önlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ultrason eşliğinde uygulanan düzlem blokları güvenli bir bölgesel anestezi tekniğidir ve genel anestezi ile birleştirildiğinde etkili postoperatif analjezi sağlayabilir. Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAİİ) yetersiz kaldığı durumlarda rejyonel anestezi uygulamaları analjezi için opioidlere alternatif olabilmektedir. Erector Spina Plane  bloğu (ESPB), spinal sinirlerin dorsal ve ventral dallarını kapsayan analjezi sağlayan popüler rejyonel anestezi tekniğidir.

OLGU SUNUMU: 3 yaşındaki çocuk hasta öksürük, balgam, hidatoptizi şikayetleri nedeniyle göğüs cerrahisi kliniğine yatırıldı.0.5mg/kg oral midazolam verildikten sonra ameliyat odasına alındı ve monitörize edildi. Hastaya genel anestezi uygulandı ve sol endotrakeal bronşial bloker yerleştirildi. Operasyon esnasında hastaya toplam 25 μg fentanil iv yapıldı.  Operasyon sonunda hastaya  postoperatif analjezi için bilateral ESPB yapılması planlandı. Hastaya sol lateral dekübit pozisyonu verildi. Lineer ultrasound probu (12 MHz, GE Vivid Q® USG device)  saggital paramedian olaral T4 transvers proçese yerleştirildi. Trapezius, rhomboid majör ve erector spina kasları ile transvers proçes görüntülendi. Blok iğnesi (18-gauge, 50-mm, SonoTap; Braun, Stimuplex® Ultra, Germany) ile erektör spina kası altındaki interfasial alana sefalo-kaudal yönde outof plane tekniği ile ulaşıldı. Aspirasyon sonrası 2ml salin ile enjeksiyon yeri doğrulandı. Daha sonra toplam 8 ml blok  solüsyonu ( 0.5 ml/kg of 0.25% bupivacaine) blok bilateral uygulanacağı için yarı dozda (4’er ml solüsyon) her iki tarafa  enjekte edildi. 15 mg / kg iv parasetamol hasta extübe edilmeden uygulandı ve postoperatif ilk 24 saatte her 6 saatte bir devam edildi. Operasyondan hemen sonra, ameliyattan 12, 24 ve 48 saat sonra FLACC ölçeğinde 0 puan aldı. Taburcu edildiğinde stabil, rahat ve ağrı semptomları yoktu.

SONUÇ VE TARTIŞMA: Çocuklarda postoperatif ağrının yönetimi zordur. Rejyonal anestezi, genel anestezi ve multimodal analjezi ile birlikte sıklıkla kullanılmaktadır. ESPB  çocuklarda postoperatif analjezi için  güvenli ve etkili alternatif bir teknik olarak uygulanabilir.