İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-37

ARTERİOVENÖZ FİSTÜL CERRAHİSİNDE AKSİLLER BRAKİYAL PLEKSUS BLOĞUNDA LEVOBUPİVAKAİNE MAGNEZYUM EKLENMESİ

K.DOĞRU 1, D.YILDIRIM 1, A.ÜLGEY 1, R.AKSU 1, C.BİÇER 1, A.BOYACI 1


ERCIYES ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI 1

Kronik böbrek yetmezliği olan, arterio-venöz fistül açılacak hastalarda aksiller yaklaşımla uygulanan brakial pleksus bloğunda levobupivakaine eklenen magnezyumun duyusal ve motor blok süresine etkilerinin araştırılması.

Çalışmaya arterio-venöz fistül operasyonu uygulanan 30-70 yaş arası ASA I-III grubu 80 hasta alındı. Hastalara supin pozisyonda sinir stimülatörü ile aksiller blok uygulandı. Hastalar rastgele olmak üzere 4 gruba ayrıldı.

Aksiller blok uygulamasında perinöral I. Grup (n=20) için 41 ml total volümde % 0.5 levobupivakain + 1 ml %0.9 NaCl,  II. Grup (n=20) için 41 ml total volümde % 0.5 levobupivakain + 1 ml Magnezyum Sülfat (150 mg), III. Grup (n=20) 41 ml total volümde % 0.25 levobupivakain + 1 ml %0.9 NaCl, IV. Grup için 41 ml total volümde % 0.25 levobupivakain + 1 ml Magnezyum Sülfat (150 mg) uygulandı. Enjeksiyonu takip eden 30 dakika her iki dakikada bir, operasyon başlangıcında, operasyon bitiminde; aksilladaki sinirler tek tek, motor ve duyusal blok açısından değerlendirildi. Başlangıç, 5., 10., 15., 30., 45., 60., 75., 90., 105. ve 120. dk sistolik arter basıncı, ortalama arter basıncı, diastolik arter basıncı, kalp atım hızı değerleri kaydedildi. Cerrahi sonrası motor ve duyusal blok sonlanma zamanı kaydedildi.

Çalışmaya alınan hastaların demografik özellikleri ve operasyon süreleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Grup I’e göre Grup II’de duyusal ve motor tam blok oluşma sürelerinde anlamlı azalma kaydedildi, buna karşın duyusal ve motor blok toplam sürelerinde anlamlı olarak artış gözlendi (p<0.05). Grup III’e göre Grup IV’de duyusal tam blok oluşma süresinde anlamlı olarak azalma kaydedilirken (p<0.05), motor tam blok oluşma süresinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi.

Kronik böbrek yetmezliği olan  arterio-venöz fistül cerrahisi yapılan hastalarda aksiller brakial pleksus bloğunda levobupivakaine magnezyum eklenmesinin duyusal ve motor blok başlama süresini kısalttığı ve blok süresini uzattığı sonucuna varıldı. İlaveten lokal anestezik konsantrasyonu düşürüldüğünde de aynı sonuçların gözlenmesi nedeni ile, kronik böbrek yetmezlikli hastalarda yüksek lokal anestezik dozlarına bağlı yan etkileri  de azaltacağı kanısına varıldı.