Türkiye’de Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Alanında 1970-2016 Yılları Arasında Üniversitelerden Yapılan Tez Çalışmalarının; Çalışma Alanları, Yayınlanma Oranları Ve Kanıt Düzeylerinin Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi
ZÜLEYHA GÜÇ, VOLKAN HANCI, SULE OZBİLGİN
Amaç: Çalışmamızda, Türkiye’de 1970 ve 2016 yılları arasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında yazılan tezlerin yayın olma durumları, araştırma tasarımları, kanıt seviyelerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza alınan tezlere, Yüksek Öğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi aracılığıyla ulaşıldıktan sonra tezler, Google, Google Scholar ve PubMed ve TR Dizin TÜBİTAK ULAKBİM arama motorlarında aranarak, yayın olma durumları, araştırma tasarımları, kanıt seviyeleri, yayınlanan tezlerin yayın oldukları tarih, yayınlandıkları dergi ve atıf sayıları belirlendi.
Bulgular: Çalışmamıza toplam 2803 tez dahil edildi. Tezlerin kanıt düzeyleri değerlendirildiğinde, 1603(%57,2)’inin B, 597(%21,3)’sının C, 346(%12,3)’ünün F, 257(%9,2)’sinin D kanıt düzeyi olduğu saptandı. Tezlerin 719 (%25,7)’unun yayın olduğu belirlendi. Tez ile yayın yılı arasındaki fark ortalama 3,14±2,26 yıldı. Tezlerin 367(%51,0)’sinin yurt içi dergilerde, 293(%40,8)’ünün SCI-E, 25(%3,5)’inin SCI ve 34(%4,7)’ünün diğer yurtdışı dergilerde yayın olduğu belirlendi. Yıllar içinde prospektif tasarımda olan tez çalışmalarının oranı azalmaktayken; deneysel ve retrospektif tez çalışmalarının arttığı belirlendi (p<0,05). Yapılan korelasyon analizinde, yayın yılı ile atıf sayısı ve derginin impaktı arasında negatif yönde zayıf korelasyon ilişkisi; yayın yılı ile olgu sayısı arasında pozitif yönde zayıf korelasyon ilişkisi olduğu belirlendi.
Sonuç: Yıllar içerisinde anesteziyoloji ve reanimasyon alanındaki prospektif olarak dizayn edilmiş tezlerin ve klinik tezlerin sayısı azalsa da, yayına dönüşen tez sayısında artış bulunmaktadır. Yayına dönüşen tezlerin yurt dışı ve SCI-E dergilerde yayınlanma oranı artmasına karşın, yıllar içerisinde SCI dergilerde yayınlanan tez oranı ve dergilerin impakt faktörlerinde azalma dikkati çekmektedir. Gelecekte anesteziyoloji ve reanimasyon alanında impaktı daha yüksek dergilerde yayınlanabilecek tezlerin arttırılabilmesi için çalışılmalıdır.
|