İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-081

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Çalışanlarında Covid-19 Nedeniyle Yaşam Düzenindeki Değişikliklerin İncelenmesi

Süheyla Abitağaoğlu, Alev Öztaş, Tamer Bayram, Seda Esra Enez Alay, Zeynep Bayhan Arı, Ceren Şanlı Karip, Dilek Erdoğan Arı



Giriş/Amaç:Aerosol oluşturan işlemler Covid-19 bulaş için yüksek riskli olup, bu işlemlerin sık uygulandığı alanlar olan yoğun bakım ve ameliyathanede çalışanlar enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilmektedirler (1). Bu durum, bazı sağlık çalışanlarının ailelerine enfeksiyon taşımamak için özel hayatlarında bir takım düzenlemeler yapmalarına neden olmuştur. Çalışmamızın amacı ülkemizde anesteziyoloji ve reanimasyon kliniği çalışanlarında COVİD-19 salgını nedeniyle yaşam düzenindeki değişikliklerin incelenmesidir.

 

Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı, etik kurul onayı ve katılımcılardan onam formu alındıktan sonra anesteziyoloji ve reanimasyon kliniklerinde çalışan kişilere 22 soruluk anket uygulandı. Katılımcıların demografik verileri, görevleri, çalışılan hastanenin özelliği, Covid-19 alanında haftalık çalışma saatleri, evlerinde kimlerle yaşadıkları, Covid-19 alanında çalışmaları nedeniyle evlerine enfeksiyon taşımaktan endişe duyup duymadıkları, endişenin aile içi ilişkilerine etkisi ve yapmış oldukları yaşam düzeni değişiklikleri sorgulandı.

 

Bulgular: Çalışmaya katılan 262 kişinin verileri incelendi. Katılımcıların demografik verileri, görevleri, hastane türü, pandemi kliniğinde çalışma süresi ve evde kiminle yaşadıkları Tablo 1’de gösterildi. Katılımcıların %13’ü 65 yaş üstü birey ve %31‘i kronik hastalığı olan birey ile beraber yaşadığını belirtti. Ankete katılanların %98,1’i eve enfeksiyon taşımaktan endişe ettiğini ve %82,8’i bu endişe nedeniyle aile içi ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini bildirdi.  Katılımcıların %75,9’unun pandemi nedeniyle ev içi yaşam alanında değişiklik yaptığı ve  %27,5’inin bazen veya sürekli olarak evi dışında ikamet etmek zorunda kaldığı öğrenildi. Hastane ve göreve göre incelendiğinde, katılımcıların endişe durumlarında ve ev içinde alınan önlemler açısından fark bulunmadı. Kronik hastalığı olan birey ile yaşayan katılımcılar daha fazla endişe duyarken, evlerinde yaşlı birey bulunanlar daha çok ev dışında ikamet ettiklerini belirttiler (p=0,017; p=0,000). Göreve göre incelendiğinde personel ve yandal uzmanlık öğrencilerinin; hastaneye göre incelendiğinde ise şehir hastanelerinde çalışanların daha fazla ev dışında ikamet ettikleri bulundu(p=0,042; p=0,07).

Tartışma/Sonuç: Yapılan çalışmalarda sağlık çalışanlarının en önemli endişelerinden birinin ailelerine Covid-19 virüsünü taşımak olduğu bildirilmiştir(2,3). Çalışmamızda da Anesteziyoloji ve Reanimasyon çalışanlarının tamamına yakınının bu endişeyi taşıdığı ve Covid-19 enfeksiyonunun aile düzeninde değişikliğe neden olduğu görülmüştür.