Acil kanamalı,kan grubu bilinmeyen hastada masif kan transfüzyonu deneyimi
Selin Sağlam, Necmiye Ay, Feride Karakuş, Funda Gümüş Özcan, Zeynep Nur İncekara
Giriş: Acil travma cerrahisinde, özellikle büyük damar yaralanmalarında masif kan transfüzyonuna sıkça ihtiyaç olabilmektedir. Özellikle acil servis öncesi kanama miktarının fazla olması ve hastanın şokla gelmesi, acil operasyona alınması kan grubu tespiti ve cross match yapılmasını beklemeyi imkansızlaştırmaktadır. Bu olguda acil kanamalı hastada masif kan transfüzyonunda kan grubu bilinmemesi halinde kan ve kan ürünleri replasmanında kan gruplarının yönetiminin önemini vurgulamaya çalıştık.
Olgu: 31 yaşında erkek hasta, sol femoral arter yaralanması sonucu acil serviste kanamaya bağlı hipovolemik şok tablosunda entübe edilmiş. Kan grubu belli olmaması, Hb: 4 gr/dl olması üzerine 2 ünite O Rh(-) eritrosit süspansiyonu (ES) replasmanı yapılmış. Hasta ASA 4 E olarak operasyona alındı. Tansiyon:50/25 mmHg, kalp tepe atımı: 162/dk , arter kan gazında pH: 7.08 pCO2: 43 mmHg pO2:286 mmHg Hb:5 gr/dl BE:-17.2 Lac:4.4 mmol/l idi. Santral kateter ve invaziv arter monitorizasyonu yapıldı. Volüm replasmanına rağmen tansiyon düşüklüğünün olması üzerine noradrenalin infüzyonu başlandı. Başlangıçta kan grubu belli olmadığından O Rh (-) kan replasmanı sürdürüldü. Sonrasında kan grubunun B Rh (+) olduğu öğrenildi. Acil serviste ve operasyonda, toplamda 7 ünite O Rh (-) ES, 4 ünite AB Rh (-) TDP, 4 ünite AB Rh (-) kriyopresipitat, 2 gr fibrinojen ve 1 gr transamin uygulandı. Operasyon sonu arter kan gazında pH:7,36 pCO2:38 mmHg pO2:170 mmhg Hb:8.0 gr/dl BE:-3,9 Lac:2.0 mmol/L idi. Nöradrenalin infüzyonuyla vital bulguları stabil, entübe halde YBÜ'ye devredildi.
Tartışma: Masif transfüzyon gereken ciddi yaralanma ve kanama sonrası travma ilişkili koagülopatinin yarattığı hemostatik bozukluk sebebiyle ES'ye ek olarak, plazma ve platelet ürünlerinin erken kullanımı önerilmektedir [1]. 10 üniteye kadar masif transfüzyonlarda O Rh(-) eritrosit içeren ürünlerin transfüzyonu, ABO tipini değiştirmemektedir. Bu nedenle transfüzyon geciktirilmemelidir [2]. Hastamızda sıvı açığı ve doku oksijenizasyonu açısından masif transfüzyon gerekmiş, 7 üniteyi aşan ES replasmanı sonrası kan grubu belli olmuştur. Sonuç olarak acil kanamalı hastada hipovolemiye bağlı şok tablosu yönetimi sıvı replasmanı, hemodinamik monitorizasyon ve stabilizasyonun sağlanması, mümkün olan en kısa sürede kan ve kan ürünleri hazırlığı yapılarak optimal koşullarda replasmanı hayati önem taşımaktadır.
|