İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-28

KONTROLLÜ HİPOTANSİYON UYGULANAN CERRAHİ OPERASYONLARDA PROPOFOL VE SEVOFLURANIN OLUŞTURDUĞU VAZODILATASYONUN AKUSTIK RINOMETRI YARDIMIYLA KARŞILAŞTIRILMASI

S.YILDIRIM 1, F.ÖZKAN 1, A.EYİBİLEN 1, Z.KAYA 1, Ü.ERKORKMAZ 1


GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

Venöz kan damarlarından zengin burun mukozasında anestezik ajanlarla oluşturulan kontrollü hipotansiyona bağlı oluşan vazodilatasyon objektif bir yöntem olan akustik rinometri (AR) ile ölçülebilir. Bu çalışmanın amacı; kontrollü hipotansiyon sağlamak amacıyla kullanılan iki farklı anestezik ajanın burun mukozasında yaptığı vazodilatasyonu AR yardımıyla karşılaştırmaktı.  

Baş-Boyun cerrahisi geçirecek ASA I-II, 18-65 yaş arası 50 hasta grup P (n=25) proprofol grubu, grup S (n=25) sevofluran grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunda 6 l/dk oksijen ile beraber Grup P hastalara 2 mg/kg dozunda i.v. propofol, Grup S hastalara ise %6-8 minimal alveolar konsantrasyonda sevofluran uygulandı. Anestezi idamesine %50 O2 + %50 hava karışımı ve Grup P’de 4 mg/kg/saat dozunda propofol infüzyonuyla grup S’de ise %2 sevofluran inhalasyonuyla devam edildi. Her iki gruba analjezik olarak 0.025 µg/kg/dk remifentanil sürekli infüzyonu yapıldı. İntraoperatif hipotansiyon sağlamak için, ortalama arteryel basınç her iki grupta da bazal değerinin %20-25 altında olacak şekilde anestezik dozlar ayarlandı. Çalışmaya alınan hastalara; operasyondan önce sırtüstü pozisyonda,  oturtularak, nazal dekonjestan uygulayarak ve anestezi uygulamasının 30. dakikasında olmak üzere dört kez her iki burun deliğinden akustik rinometri ölçümleri yapıldı.

Minimal kesit alanı (MCA) değerleri arasında Grup S ve Grup P arasında operasyon öncesi yatarak yapılan AR ölçümünleri arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmadı (p>0.05). Operasyon öncesi yatarak ve anestezi indüksiyonu sonrası 30. dakikada yapılan AR ölçümlerinde burun MCA ölçümleri arasında anlamlı fark olduğu ve MCA1 ve MCA2 değerlerinin anestezi indüksiyonundan sonra her iki grupta da önemli oranda azaldığı görüldü (sırasıyla p<0.05, p<0.05).  Anestezi uygulamasının 30. dakikasında ölçülen MCA1 ve MCA2 değerleri açısından Grup S ve Grup P arasında istatistiksel olarak önemli fark olduğu ve anestezi öncesi ve anestezi sonrası farkın sevofluran grubunda propofol grubundan anlamlı olarak fazla olduğu görüldü (sırasıyla p=0.002, p=0.014).

Propofol ve sevofluran anestezisi kullanılarak oluşturulan kontrollü hipotansiyonda sevofluranın propofole göre daha fazla vazodilatasyona neden olabileceğı kanısına varıldı.