Acil vakada öngörülen ancak perkutan trakeostomiye kadar giden zor entübasyon vakası
Nilüfer COŞKUN, Nurten BAKAN
Acil vakada öngörülen ancak perkutan trakeostomiye kadar giden zor entübasyon vakası
Zor entübasyon, anestezi pratiğinde, oluşabilecek önemli komplikasyonlar nedeniyle önemli bir yer tutar. Elektif ve öngörülen zor entübasyon vakaları, planlı ve organize şekilde yapıldığı takdirde, olası riskler azaltılabilir. Bu olgu sunumunda, acil, öngörülen, gerekli ekipman bulunmasına rağmen entübe edilemeyip, perkutan trakeostomi açılan olgumuzu sunmayı amaçladık.
MATERYAL METOD
41 yaşında, ASA I, erkek hasta ADTK ,beyin BT'de epidural kanama ve shift nedeniyle nöbet şartlarında acil operasyona alındı.GKS 8, spontan solunumda, pupiller izokorik ve IR +/+ idi. Servikal vertebrada operasyon nedeniyle lordozda düzleşme mevcut ve boyun ekstansiyonu yok idi. Çene küçük ve ağız açıklığı yetersizdi. Mallampati 4 idi.Zor entübasyon hazırlığı yapıldı Yardımcı Anestezi uzmanı çağrıldı. .Standart monitorizasyonu takiben, 2 mg/kg Propofol ve 0.5 mg/kg Rokuronyum uygulandı.Ağız açıklığı yeterli olmadı ve zor entübasyon algoritması izlendi, ancak entübasyon gerçekleştirilemedi. Hasta spazma girdi, maske ventilasyonu gerçekleştirilememeye ve desatüre olmaya başladı. Hemen dekürarize edilerek spontan solunumu geri döndürüldü.Acil perkütan trakeostomi kararı verildi.Trakeostomi setinin iğne ucundaki plastik parçası düşüp sterilizasyonu bozuldu subclavian kateter setinin iğnesi ve guide’ı kullanılarak perkutan trakeostomi açıldı, hastanın havayolu güvenliği sağlandı, operasyon başlatıldı. Tüm bu sürenin 45 dk olduğu görüldü. Hasta operasyondan sonra, çekilen beyin BT de shiftin düzelmesi, hematomun boşaltılmış olması üzerine, beyin cerrahinin de önerisiyle uyandırıldı. Spontan solunumda, 1 gün takip edildi. Trakeostomi kanülü çıkarılıp kapatıldı ve hasta bilinç açık, oryante, koopere, tüm ekstremiteler hareketli olarak ertesi gün, beyin cerrahi servisine devredildi.
TARTIŞMA VE SONUÇ
Preoperatif orofarinksin açıkça görülemediği, servikal lordozun düzleştiği olgularda zor laringoskopi ve zor trakeal entübasyon riski oldukça yüksektir. Her ne kadar gerekli önlemler alınsa da başarısızlık ihtimali vardır. Trakeostomi açmak zorunda kaldığımız bizim olgumuzda, hastanın maske ventilasyonunun sağlanabilmesi, KBB ve yardımcı anestezi uzmanının kısa sürede gelişi hayat kurtarıcı olmuştur. Ayrıca, acil durumlarda subklavian kateter iğnesinin, trakeostomi iğnesi yerine kullanılabileceğini de paylaşmak istedik.
|