İNTRAPERİTONEAL YERLEŞİMLİ FEMORAL SANTRAL KATATER
Yasemin Akçaalan, Mehmet Şahap, Cemile Altın, Handan Güleç, Ezgi Erkılıç, Orhan Kanbak, A Kadir But
Santral venöz kanülasyon, yoğun bakım ünitelerindeki hastaların tedavisinde ve cerrahi hastaların izlenmesinde yaygın olarak kullanılan invazif bir prosedürdür. En yaygın olarak Seldinger tekniği kullanılarak yapılsada, son zamanlarda klinik uygulamada ultrason rehberliği sıklıkla kullanılmaktadır. Santral venöz kanülasyon çeşitli komplikasyonlarla neden olabilir. Erken dönemde bir çok komplikasyon olabilir bununla birlikte retroperitoneal boşluklarda veya peritoneal boşlukta ekstravazasyon ve kan, sıvı ve kontrast madde toplanmasıda çokta nadir olmayan komplikasyonlardan biridir. Biz bu olguda travma nedeni ile acil servisten ameliyathaneye gelirken takılan femoral kataterin intraperitoneal yerleşimini sunarken özellikle anestezistler tarafından takılmayan damar yollarının cerrahi öncesinde yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini vurgulamak istedik.
30 yaşında kadın hasta acil servise geldikten sonra pelvik kırık ve akut karın ön tanısıyla ameliyathaneye getirildi. Acil serviste femoral vene santral katater ile periferik venlere 18 ve 20 gauge (G) kateter yerleştirilmişti.antral venöz kateterden kan transfüzyonu yapılmaktaydı. Hasta ilk değerlendirmede letarjikti. Tansiyon 80/50 mmHg ve nabız hızı 140/dk idi. Anestezi indüksiyon ajanları santral kataterden verilmesine rağmen hastanın uyumadığı gözlendi. Kataterin yerinde olmadığı düşünülerek periferik venden ajanlar tekrarlandı. Operasyon başlangıcında intraperitoneal kanamanın femoral kateter ile ilişkili bir perforasyondan kaynaklandığı cerrahlar tarafından belirlendi. Damar onarımı kardiyovasküler cerrahlar tarafından yapılarak entübe şekilde yoğun bakıma gönderildi.
Santral venöz kateterler özellikle acil durumlarda, büyük ve hızlı sıvı ve kan transfüzyonlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak uygun teknikler kullanılsada maalesef istenmeyen komplikasyonlarla karşılaşılabilmektedir. Acil alınan bir çok vakada daha önceden periferik yada santral takılan bir çok kataterin yerinde olmadığı gözlenebilmektedir. Bu nedenle vakaya başlamadan önce katater yerinin doğruluğunu belirlemek biz anestezistler için doğru ve güvenli bir tercih olacaktır.
|