ATAN KALPTE KORONER ARTER BYPASS GREFTLEME CERRAHİSİNDE FENTANİL İLE REMİFENTANİL ANESTEZİSİNİN HEMODİNAMİK YANIT, ERKEN EKSTÜBASYON VE DERLENMEYE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
F.ÇAVUŞOĞLU
1, A.ALPTEKİN
1, E.ARIK
1, D.YAZICIOĞLU
1, T.AKKAYA
1, H.GÜMÜŞ
1
S.B. ANKARA DIŞKAPI YILDIRIM BEYAZIT EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Atan kalpte koroner arter bypass greftleme cerrahisi (AKKABG) uygulanan erişkin kalp cerrahisi vakalarında geleneksel olarak uygulanmakta olan fentanil ve remifentanilin, intraoperatif hemodinami, ekstübasyon, yoğun bakımda kalış süresi üzerine etkileri karşılaştırıldı.
Koroner arter cerrahisi geçirecek, 40- 75 yaş arası 40 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu 2-2,5 mg/kg i.v propofol, 1 mg/kg i.v rokuronyum, 0,1-0,15 mg/kg midazolama ek olarak, remifentanil grubunda (Grup R) (n=20) i.v 1 µg/kg remifentanil, fentanil grubunda (Grup F) (n=20) 7,5-10 µg/kg i.v fentanil ile gerçekleştirildi. Anestezi idamesinde Grup F’de 1-2µg/kg/dk fentanil infüzyonu, Grup R’de 0,1-0,4 µg/kg/dk remifentanil infüzyonu beraberinde, hastalardan alınan arteriyel kan gazında K+(Potasyum)4 mEq/lt’dan düşük ise K+ eklendi. Perikard açılmadan önce 1 mg/kg lidokain ile %15’lik 12 mEq Magnezyum i.v infüzyon olarak uygulandı. Hemodinamik değerler indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyondan beş dakika sonra, cilt insizyonu sonrası, sternotomi sonrası, LİMA(Left internal mammariyan arter) diseksiyonu sırasında, anastamozlar esnasında, göğüs ve cilt kapama döneminde ölçülerek kaydedildi. Olguların ekstübasyon ve yoğun bakımda kalma süreleri, intraoperatif beta blokür kullanım miktarları, postoperatif komplikasyonlar kaydedildi.
Gruplar arasında demografik değerler açısından anlamlı fark bulunmadı. Toplam anestezi ve cerrahi süreleri, anastomoz süreleri ve sayıları gruplar arasında benzerdi. Her iki grupta kalp atım hızı, LİMA diseksiyonu dönemine göre, göğüs kapanma ve cilt kapanma dönemlerinde anlamlı olarak yüksek bulundu(p<0,001). Ortalama kan basınçlarında her iki grupta da LİMA dönemiyle kıyaslandığında anastomoz döneminde anlamlı düşme gözlenirken, fentanil grubunda göğüs kapanma ve cilt kapanma döneminde anlamlı olarak yüksek bulundu(p<0,001). Anestezi ve cerrahi sonrasında, hastaların ekstübasyon süreleri ve yoğun bakımda kalma süreleri karşılaştırıldığında, remifentanil grubunda anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0.05).
Erişkin kalp cerrahisi vakalarında geleneksel olarak uygulanmakta olan fentanil ve remifentanil infüzyonları, atan kalpte koroner arter bypass greftleme cerrahisinde hipertansiyon ve taşikardiyi kontrol altında tutarak, hemodinamik stres yanıtı önlemekle etkilidir. Remifentanil uygulamasının ekstübasyon ve yoğun bakım kalış süresi açısından fentanile göre daha daha olumlu etkileri olduğu ve remifentanil infüzyonun, atan kalpte koroner arter bypass greftleme cerrahisinde güvenli ve erken derlenmeye katkı sağlayan özelliği sayesinde tercih edilebilir kısa etkili bir opioid ajan olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
|