COVİD 19 ENFEKSİYONUNDA TOSİLİZUMAB TEDAVİSİNİN SEKONDER BAKTERİYEL ENFEKSİYONLARA ETKİSİ
Yelda Balık, Ahmet Sari, Recep Balık, Osman Ekinci
GİRİŞ ve AMAÇ
Yeni tip Korona virüs hastalığı, pandemiye yol açarak hem sağlık sistemlerini hem de ekonomilere ciddi zarar vermiştir. Güncel literatürün COVİD 19 enfeksiyonunda oldukça kısıtlı olması, hastalığın tedavisinde standart yaklaşımlar bulunamaması ile sonuçlanmıştır. Makrofaj aktivasyon sendromu(MAS), konakta bilinmeyen nedenler ile hiperinflamasyon sonucunda oluşarak, mevcut organ yetmezliğini şiddetendirebilir. Tosulizumab, romatoid artrit, juvenil artrit ve dev hücreli artrit tedavisinde de kullanılan monoklonal interlökin 6 (IL-6) antagonistidir. Tosulizumab kullanımının MAS'ta sonuçları iyileştirebileceği bildirilmiştir fakat kullanımı immunsupresif durum oluşturarak enfeksiyona yatkınlık oluşturabilir.
Amacımız yoğun bakımımızda tosulizumab ile tedavi edilen COVİD 19 hastalarımızda sekonder enfeksiyon gelişimi deneyimlerimizi paylaşmaktır.
BULGULAR
Mart- Haziran 2020 süresi boyunca COVİD19 yoğun bakımımızda tedavi gören 110 hastamızdan beşine tosilizumab uyguladık. Tosulizumab, Sağlık Bakanlığı COVİD 19 Rehberine göre uygulandı. Hastalarda enfeksiyon gelişimi klinik ve laboratuvar bulgular ile des teklendi. Tosilizumab uygulanan hastalarımızın 3’ü entübe idi. Entübe olan hastalarımızda ventilatör ilişkili pnömoni gelişti. Hastalar izlemde solunum yetmezliği nedeni ile kaybedildi. Tosilizumab uygulanan 5. hastamız, uygulama sonrası 24 sonra solunum yetmezliği nedeni ile kaybedildi. Spontan solunumdaki hastalarımızda sekonder enfeksiyon gelişimi gözlemlenmedi ve hastalarımızın kliniği hızla düzelerek yoğun bakımdan taburcu edildi. Hastaların hepsinde C Reaktif protein düzeyi ve lökosit sayısında azalma gözlenirken,IL6 düzeylerinde benzer bulgular sapntanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ
COVİD 19, konağa girdikten sonra hem doğal hem de edinilmiş immun yanıtı uyararak çeşitli inflamatuvar sitokinlerin salınımını arttırır(1). Bozulmuş konak immun yanıt regülasyonu hiperinflamasyona ve sitokin fırtınasına neden olarak var olan organ yetmezliğini derinleştirebilir. IL-6 blokajı, immun sistemde baskılanmaya neden olarak ciddi bakteriyel enfeksiyonlara yatkınlık oluşturabilir. Yapılan çalışmalarda da sekonder bakteriyel enfeksiyon sıklığı artmıştır(2). Sekonder enfeksiyonlar, yoğun bakım kalışında ve mekanik ventilasyon süresinde uzama, mortalite artışı gibi olumsuz etkilere yol açabilir. Tedavi seçeneklerinin kısıtlı ve MAS olgularında klinik iyileşme verileri olması nedeni ile tosilizumab kullanımı yan etkiler de göz önüne alınarak akla getirilmelidir. Kontrollü çalışma sonuçlarının yayınlanması ile tosiluzumabın COVİD19 hastalığındaki yeri aydınlanacaktır. Kullanımda yan etkilerin iyi bilinmesi ile hasta sonuçlarını iyileştirebileceği kanısındayız.
|