İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-025

Bilateral Adrenalektomi Cerrahisi Sonrası Gelişen Pulmoner Ödem ve Dirençli Hipotansiyon

Nermin Balta Başı, Seyhan Metin, Sultan Acar Sevinç, Sibel Oba



Giriş

Feokromasitoma; adrenal medullanın kromaffin hücrelerinden kaynaklı, katekolamin üreten, salgılayan ve depolayan tümörlerden olup sporadik veya çoklu endokrin neoplazilerin beraberinde görülebilir [1]. Feokromasitomada adrenalektomi endikasyonu vardır [2]. Adrenalektomi sonrası cerrahi komplikasyonların dışında hormon aktif tümörlerin neden olduğu metabolik komplikasyonlar da görülebilir [3].

Amaç

Bilateral adrenalektomi sonrası literatürde az rastladığımız dirençli hipotansiyon ve pulmoner ödem gelişen olgumuzun takip ve tedavi sürecinde yaşadığımız tecrübemizi paylaşmayı amaçladık.

Olgu

Bilinen MEN (Multiple Endokrin Neoplazi) 2 sendromlu (opere medüller tiroid Ca) 31 yaşında erkek hasta, preop alfa ve beta bloker kullanımı mevcuttu. Steroid şemsiyesi altında bilateral surrenalektomi planlandı. Hastaya EKG, saturasyon, intraarteriyel monitorizasyon sonrası L 1-2 aralığından epidural katater takıldıktan sonra genel anestezi uygulandı. Operasyon 4 saat sürerken, 100 cc kanaması, 1000 cc idrar çıkışı oldu, 2500 cc kristalloid verildi. İntraoperatif takiplerinde sıkıntı olmayan hasta ekstube edilerek genel cerrahi servisine devredildi. Postoperatif 24. saatte solunum sıkıntısı gelişen hastanın genel durum orta, bilinç uykuya meyilli, sinüs taşikardisi, arteryel tansiyonu:91/56 mmHg, SPO2:%79, akciğer dinlemekle yaygın kaba ral, sağ bazalinde solunum sesleri azalmıştı. Toraks BT anjiografisinde sağ bazalde atelektazisi mevcuttu. Hastaya non invaziv mekanik ventilasyon (NIMV) başlandı. Hastanın tedavisi endokrin bölümü ile birlikte planlandı; prednol 20 mg 3x1, astonin 0,1 mg 1x1,dirençli hipotansiyon için norepinefrin infüzyonu, pulmoner ödem için lasix 2x40mg başlandı. Genel durumu iyi, bilinç açık koopere olan hastaya Rejim I-II başlandı, NIMV tedavisine devam edildi. Postop 4.gün inotrop tedavi ihtiyacı olmayan hastanın sterodi azaltılarak kesilmesi planlandı ve genel cerrahi servisine devredildi.

Tartışma

Adrenalektomi endikasyonları; malignite şüphesi veya malign tümörler, malignite riski olan non-fonksiyonel tümörler ve fonksiyonel adrenal tümörlerdir [2]. Adrenal yetmezliğe bağlı dirençli hipotansiyon ve akciğer ödemi multidisipliner yaklaşımla takip ve tedavi edilmelidir. Literatürde bilateral adrenalektomi sonrası gelişen dirençli hipotansiyon ve pulmoner ödeme nadir rastladık [4].

Sonuç

Bilateral surrenalektomilerde postoperatif yakın takibin yoğun bakım ünitelerinde yapılması meydana gelebilecek komplikasyonların erken tanı, takip ve tedavisi açısından düşünülmelidir.