İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-020

Yoğun Bakım Ünitemizdeki Perkütan Trakeotomi: 232 Olgunun Deneyimi

Yasin EKTİ, Osman ESEN



GİRİŞ/AMAÇ: Perkütan trakeotomi (PT) uygulaması, yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ), özellikle uzun süreli mekanik ventilatör desteği gerektiren hastalarda sıklıkla uygulanmaktadır. Yatak başında uygulanabilme, güvenli havayolunun sağlanması, hava yollarının aspirasyonunun kolaylaştırılması ve yoğun bakım ünitesinde kalma süresinin azaltılması gibi avantajlara sahiptir. Cerrahi trakeostomiye alternatif bir yöntemdir. Bu çalışmada ki amacımız YBÜ’mizde son 4 yılda açılan trakeotomileri tanı, uygulama şekli, uygulama sonrası komplikasyonlar ve takip sonuçları açısından analiz etmektir.

 

GEREÇ VE YÖNTEM: 2016-2020 yılları arasında YBÜ’mizde entübe takip ve tedavi edilen 2134 olgudan perkutan trakeotomi uygulanan 232 olgu retrospektif olarak analiz edildi. Perkütan trakeotomi uygulaması griggs tekniğiyle aynı hekim tarafından gerçekleştirildi. Demografik verileri, tanı, uygulama sonrası komplikasyonlar ve takip sonuçları kayıt edildi.

 

BULGULAR: Son 4 yılda YBÜ’mizde takip ve tedavi edilen 2438 hastadan 2134 hasta entübe olarak takip edildi. 2134 olgudan 232’sine perkütan trakeotomi pratiği bu periotta uygulandı. Entübasyon nedeni 81 olguda ileri kronik obstrüktif akciğer hastalığı, 11 olguda amyotrofik lateral skleroz, 1 olguda baş boyun travması, 75 olguda serebrovasküler olay, 64 olguda Alzheimer ve demansa bağlı gelişen semptomlar sonucu solunum yetmezliği idi. Kadın-Erkek oranı 144/88, olguların yaş aralığı 23-94 yıl idi. 12 olgu komorbiditelerinden dolayı YBÜ’mizde öldü. 6 olgu mekanik ventilatörsüz, 213 olgu ev tipi mekanik ventilatör ile transfer edildi. Toplam 28 olguda komplikasyon (kanama 14 olgu, spazm 8 olgu, pnömotoraks 2 olgu, bradikardi 3 olgu, kardiyak arrest 1 olgu) saptandı.

 

TARTIŞMA/SONUÇ: PT, YBÜ’de uzun süreli entübasyon ve mekanik ventilatör desteği gereken hastalarda sıklıkla kullanılan, hasta konforunu artıran ve hasta bakımını kolaylaştıran, düşük komplikasyon oranına sahip ve minimal girişimsel bir uygulamadır.