İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-054

COVİD 19 HASTASINDA ECMO DENEYİMİMİZ

ŞULE VATANSEVER, RABİA SARI, İBRAHİM GÜN, NİHAN ALTINTEPE, MERVE ÇOLAKOĞLU, RABİA GÜLSÜM AYDIN, RASİM ONUR KARAOĞLU, NAMİGAR TURGUT, CİHAN YÜCEL



 

Aralık 2019'da Çin Wuhan’da yaygın, ciddi bulaşıcılık gösteren yeni bir koronavirüs tesbit edildi. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. Türkiye'de ilk COVID-19 vakası 10 Mart 2020'de görüldü.

COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastaların çoğunda orta şiddette semptomlar görülmesine rağmen, bazı hastalarda yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış ve sıklıkla mekanik ventilasyon gerektiren ciddi solunum yetmezliği gelişir ve artmış mortalite ile ilişkilidir.

 

Bilinen ek hastalık öyküsü olmayan 47 yaşındaki erkek hasta; ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı semptomları ile acil servise başvurdu. Toraks BT de yaygın buzlu cam görüntüsü olması üzerine enfeksiyon servisine interne edildi ( Resim 1a.,1b.,1c.).COVID PCR (+) hasta servis takibinin 2. gününde solunum sıkıntısının artması üzerine YBÜ interne edildi. Yatışının 2. gününde takipneik ve hipoksemik olması üzerine orotrakeal entübe edildi, prone pozisyona alındı (P/F <150). CRP, Prokasitonin, IL-6, Ferritin, D-Dimer yüksek, 3. gününde sitokin filtreli CRRT yapıldı. 16. gününde prone pozisyona rağmen P/F≤52,(PEEP:12) olması üzerine VenöVenöz ECMO (Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu) başlandı. ECMO’nun oksijen desteği  (FiO2:100 ) olan hastanın ECMO başlatıldıktan sonra P/F:86 olduğu görüldü. 48 saat arayla 2 kez Tocilizumab (800 mg) verildi. ECMO ’nun 2. gününden itibaren 48 saat arayla 3 Aferez İmmün TDP verildi. ECMO’nun 5. gününde ECMO oksijen desteği azaltılmaya başlandı, 13. gününde P/F:200 (Grafik1.) olması üzerine ECMO’dan ayrıldı (Resim 2a.,2b.,2c.,2d.). Mekanik ventilatörden ayrılamayan hastaya yatışının 40. gününde perkütan   trakeostomi açıldı, 74. gününde spontan solunumda oda havasında YBÜ’den taburcu edildi, sonrasında trakeostomi kapatıldı, mobilize eve taburcu edildi.

 

COVID-19 pnömonisinin kesin ve güvenilir bir tedavisi halen yoktur. Şiddetli ARDS vakalarında kullanılabilen ECMO; COVID-19’un neden olduğu ARDS tedavisinde de kullanılabilir bir yöntemdir. Konvansiyonel tedavi yöntemlerinin başarısız olduğu şiddetli akut respiratuvar distres sendromu (ARDS) olan hastalarda ECMO son seçenek olarak kullanılabilir. Ancak invaziv ve maliyetli bir tedavi olduğundan hasta seçimi dikkatle yapılmalıdır.  COVID 19 pnömonisinin tedavisinde ECMO’nun yeri için daha çok çalışma ve olgu serilerine ihtiyaç vardır.