İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-074

Postpartum hastada SARS-Cov 2 virüsünün neden olduğu sitokin fırtınası ve tedavisi

Abdulkadir Yektaş



Giriş/Amaç: SARS Cov 2 virüsü insandan insana geçerek Covid 19 hastalığına yol açan ve Dünya genelinde pandemi nedeni olan bir virüstür. Virüsün insanda kontrolsüz immün salınım sonucu sitokin fırtınasına yol açtığı ve bunun özellikle akciğerler olmak üzere çeşitli organ sistemlerinde hasara yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle antiviral tedavi kadar sitokin fırtınasının tedavisi de hastaların mortalite ve morbiditesind önemlidir. Biz bu olgu sunumunda 29 yaşında postpartum 28. Gününde Covid 19 hastalığına yakalanan ve sitokin fırtınası gelişen bir hastayı sunmayı amaçladık

Olgu:  Nefes darlığı ve yüksek ateş şikayetiyle acil servise başvuran postpartum 28. Gündeki komorbiditesi bulunmayan hastaya çekilen toraks BT si Covid 19 hastalığıyla uyumlu olduğu için Covid 19 servise yatışı yapıldı ve tedavisi başlandı (Resim 1). Yatışının 2. Gününde rezervuarlı maskeyle 10 L/dk dan oksijen alırken SpO2 sinin %80 olması üzerine Covid 19 yoğun bakım ünitesine alındı. Yatışının 2. Gününde takipnesi, yüksek ateşi, taşikardisi ve GKS: 13 olması AP akciğer grafisinde yaygın intertisyel pnömoni olması nedeniyle hastada sitokin fırtınası düşünüldü ve tasilizumab 2x400 mg verildi (Resim 2). Hastanın biokimyasal, hematolojik endokrinolojik ve klinik değerlerinin seyri (Tablo 1) Hastanın klinik ve radyolojisi düzelmedi ve hipoksisi derinleşti hasta yatışının 4. Gününde orotrakeal entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlandı. Hastaya 2g/kg/gün den 2 gün IV-IG tedavisi başlandı ancak IV-IG tedaviside hastanın kliniğinde yeterli düzelme yapmadı ve hastaya çekilen toraks bt sinde fibrotik alanların oluşmaya başladığı görüldü (Resim 3). Hastaya 4x40 mg/kg/gün den 3 gün metilprednizolon başlandı ve 4. Günden itibaren günlük 1 doz azaltılarak kesildi, tedavinin sonunda AP akciğer grafisinde belirgin bir düzelme olduğu görüldü. Hasta 15. Günde ekstübe edildi ve 21. Günde sekelsiz ve AP akciğer grafisi radyolojik olarak tam düzelmiş bir şekilde servise gönderildi (Resim 4).

Tartışma ve Sonuç: Covid 19 hastalığında antiviral tedavi kadar sitokin fırtınasının tedavisi de önemlidir. Sitokin fırtınasının tedavisinde çeşitli ilaç ve yöntemler önerilir. Biz bu tip olgularda antisitokin tedavinin çeşitli kombinasyonları denenebilir.