Covid-19 Pandemisi Sırasında Organ Donörü Tecrubemiz
Elvan Tekir Yılmaz
Giriş: Pandemi süresince operasyonlar dahil rutin uyguladığımız işlemler sırasındaki hazırlık prosedürleri değişiklik gösterdi. Fiziksel ve psikolojik olarak bu sürece uyum sağlamak bütün sağlık çalışanları açısından oldukça zor oldu. Pandemi boyunca hastanemizde birçok kez beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen bu hastalardan sadece birisi organ donörü olabildi.
Olgu: 46 yaşında erkek hasta. Araç dışı trafik kazası nedeniyle kafa travması geçiren hasta yaygın SAK ve frontal ve oksipital bölgelerde kırık nedeniyle entübe olarak yoğunbakımda takibe alındı. Glaskow 3 olan hastanın takiplerinde klinik olarak beyin ölümü tanısı apne testiyle ve nörolojik muayene ile konuldu. Tanı BT anjio ile radyolojik olarakta desteklendi.Normalde süreç donör bakımı, deklarasyon ,organ nakil koordinatörlerinin aile ile yüzyüze görüşmesini kapsarken pandemide donör kriterlerinde değişiklikler oldu.
Beyin ölümü tanısı konulduğunda;
1- Rutin kültürleri alınmış ve sonuçlanmıştı
2- En fazla 72 saat öncesine ait, net radyoloji görüşü içeren torax BT raporu mevcuttu
3- Son 24 saat arayla BAL dan alınmış olan negatif 2 PCR testi mevcuttu
4-Göğüs hastalıkları konsultasyonu( torax bt ve pcr testi yorumunu içeren)
5- Enfeksiyon Hastalıkları konsultasyonu (torax BT ve kültür sonuçlarının yorumunu içeren) yapılmıştı.
Vakanın anamnez bilgilerinde ; YB da covid-19 pozitif vaka bulunup bulunmadığı, ailede pozitif vaka bulunup bulunmadığı ve hastanın takip edildiği yb'ın çalışanlarından pozitif vaka olup olmadığı sorgulandı.
Tartışma: Covid-19 pandemisi süresince sağlık bakanlığının beyin ölümü tespit süreci ve donöre ait istenen bilgiler güncellenmiştir. Güncellemelere uyularak gerekleştirilen hazırlık süreci sonrası başarılı bir şekilde organlar alınarak nakil bekleyen hatalara ulaştırılmıştır.
|