İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-063

KORONA PANDEMİSİ: ANESTEZİST PERSPEKTİFİNDEN BİREYSEL ALGI DEĞERLENDİRİLMESİ.

Ezgi Erkılıç, Cihan Döğer, Yasemin Akçaalan, M Cem Yılmaz, Gülay Yılmaz, Tülin Gümüş, Orhan Kanbak, Handan Güleç, Eyüp Horasanlı, Levent Öztürk, Nermin Göğüş



GİRİŞ-AMAÇ: Corona (Covid-19) pandemisi sırasında ön saflarda yer alan sağlık çalışanları artan iş yükü ve stresle karşı karşıya kaldılar. Anestezi ve Reanimasyon uzmanlığı eğitimi alan genç doktorlar bu duruma en çok   maruz kalan gruplardan biridir. Stres yükünün artması, doktorun zihinsel ve fiziksel sağlığını zedeleyerek tükenme sendromuna neden olabilir. Bu çalışmanın amacı anestezi branşında eğitimine devam eden doktorların pandemi öncesi ve sırasında anksiyete düzeylerini, bireysel stressörlerden etkilenme, ve başa çıkma yöntemlerini değerlendirmektir.

MATERYAL-METOT: Sağlık profesyonellerinin en çok endişe duydukları konuları anlamanın en iyi yolu soru sormak olduğu için çalışma anket formunda hazırlandı.  Çalışmadaki sorular 4 ana kategoriye ayrıldı: Demografik bilgiler, Stresör faktörlerin derecelendirilmesi, Algılanan stres ölçeği (ASÖ) ve Başa çıkma yöntemleri. Çalışanların anketleri kendilerinin bireysel olarak doldurmaları istendi.

SONUÇLAR: 49 doktor erkek 24 doktor kadın Anestezi ve Reanimasyon asistan çalışmamıza katıldı. Demografik veriler ve haftalık çalışma saatleri açısından farklılık bulunmadı. Grup oranları   her kıdem grubunda birbirine yakın olduğu tespit edildi. Asistanların yoğun bakım(YB) öncesi değerleri ile YB sırasındaki değerleri arasında pozitif yönde güçlü anlamlı bir korelasyon saptandı (r=0,631; P=0,001). Bu korelasyon kıdemler arasında da benzer düzeylerdeydi (p>0,05). Başa çıkma yöntemleri açısından değerlendirildiğinde asistanların cinsiyet ayırımına bakılmaksızın en sık kabullenme, boşverme, soruna odaklanma ve plan yapma stratejilerini kullandıkları tespit edildi.

 

Tükenmişlik, COVID-19 pandemisi sırasında çalışan sağlık profesyonelleri arasında daha önce bildirilen durumlardan daha sık ve farklı olarak oluştu. Yaygın ve yüksek iş yükü, iş stresi ve zaman baskısı, koruyucu ekipman ve organizasyon faktörleri anksiyete için stresörleri arttırıken, algı düzeylerini ve başa çıkma yöntemlerini de değiştirdi.Çalışmaya katılan doktorların en büyük endişesi ve en iyi kaygı giderme tedbirinin yeterli koruyucu donanım ve ekipmana  sahip olmakla ilgili olduğu önemli bir noktadır. Hastanemizde yeterli miktarda koruyucu malzeme ve donanımın olması bu konuda endişeyi tamamen ortadan kaldırmıştır.Sonuç olarak dünyanın  değişik bölgelerinden gelen bu konu ile ilgili makalelere Türkiye’de görev alan anestezi asistan doktorlarının  cevaplarınıda eklemek istedik.