AĞIR KLİNİK TABLO İLE SEYREDEN LEGIONELLA PNÖMONİSİ
Arzu Açıkel, Hüseyin Şahintürk, Demet Aydın
GİRİŞ: Legionella pnömonisi(LP) atipik veya tipik bulgular verebilir. Etken Legionella pneumophila’dır. Malignite, diabetes mellitus(DM), akciğer hastalığı, sigara, yaşlılık ve erkek cinsiyet hastalığın ciddiyetini belirler.
OLGU: DM, hipertansiyon, hiperlipidemi, hipotiroidi ve sigara öyküsü olan 55 yaşında erkek hastaya nefes darlığı, öksürük, ateş nedeniyle oseltamivir tedavisi başlanmış. Semptomlarının artması ve bilinç değişikliği eklendiğinden pnömoni tanısı ile yoğun bakım ünitemize yatırıldı.
Takipneik, ateş:39˚C, kalp atım hızı:90/dk, SpO2:%85. Oskültasyonla sağ akciğerde yaygın ronküs ve raller saptandı. Maskeyle 10lt/dk oksijen desteğindeyken; pH:7.35, PaO2:58mmHg, PaCO2:34.3, HCO3:19.4, BE:-6.8, Laktat:1.6, SO2:89.5. Lökosit:14990, Prokalsitonin:9,9ng/ml ve CRP:28 mg/dl, albümin:2,4g/dl, sodyum:129mEq/lt, fosfor:2,5mg/dl, aspartat transaminaz(AST):88U/L. Posteroanterior akciğer(PAAC) radyografisinde: Sağ akciğerde yaygın konsolidasyon ve infiltrasyon (Şekil-1), Toraks bilgisayarlı tomografisinde(BT): Sağ plevral 3cm’e ulaşan sıvı, sağ akciğerde yaygın konsolidasyon, interlobüler kalınlaşma ve buzlu cam görünümü izlendi (Şekil-2).
Kültür-antibiyogram örnekleri alındıktan sonra ampirik antibiyoterapisi başlandı. Noninvaziv Mekanik Ventilatör(NIV) desteği sağlandı. Destek tedavileri planlandı. Balgam kültüründe üreme olmadı, PCR solunum panelinde Legionella pneumophilia ve idrarda Legionella antijeni görüldü. Ampirik başlanan Levofloksasin’e devam edildi. Hastanın NIV desteğine 15 gün devam edildi. Sonrasında NIV aralıkları tedricen açılarak 24. günde oda havasında spontan solunuma alındı. Yatışının 25. günü kontrol radyografisinde düzelme olduğu görüldü (Şekil-3, Şekil-4)).
TARTIŞMA: Olgumuzda sigara, 55 yaş, DM, cinsiyet risk faktörleri ve klimalı ortamda çalışma öyküsü mevcuttu. LP’nde görülen klinik belirtiler olgumuzda görüldü. PAAC grafisinde LP’yle uyumlu tek taraflı ve yaygın infiltrasyon görüldü. Diğer pnömonilerde de karşılaşılabilen AST ve hipofosfatemi olgumuzda gözlendi. Olgumuzda saptanan hiponatremiyse Legionella pnömonisinde daha sık rastlanmaktadır.
LP’nde tanı özel besiyeri gerektirir ve zordur. Olgumuzda balgam kültüründe üreme olmadı. Tanı balgamda PCR pozitifliği ve idrarda Legionella antijeni pozitifliğiyle koyuldu. Pnömonilerde erken antibiyotik tedavisi prognozu etkiler. Olgumuza ampirik antibiyoterapi başlandı. Balgam PCR’da Legionella tespiti sonrası ampirik başlanan Levofloksasin’e devam edildi. LP mortal seyredebilir. Mekanik ventilasyon gereksinimiyse kötü prognostik göstergedir. Literatürde NIV desteği ile izlenmiş olgular bildirilmiştir. Olgumuz da NIV desteğinde izlendi.
SONUÇ: LP düşük insidansına rağmen risk faktörleri olan hastalarda kuşkulanılması gereken bir tablodur. Erken tanı ve tedavi mortal seyri engeller.
|