İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-033

Solunum Yetmezliği İle Takip Edilen COVID-19 Hastalarında İnvaziv Ve Non İnvaziv Ventilasyon Uygulamasının Karşılaştırılması

Döndü Genç Moralar, Ülkü Aygen Türkmen, Osman Çelik, Osman Çelik, Alaeddin Uluç



Giriş/ Amaç:

COVID-19 ile ilişkili en önemli komplikasyon, mekanik ventilasyon gerektiren akut hipoksemik solunum yetmezliğidir.

Çalışmamızın amacı, mekanik ventilasyon desteğine ihtiyaç duyan COVID-19'lu hastalarda invaziv ve non-invaziv ventilasyon kullanımının oksijenizasyon üzerindeki etkinliğini ve mortalite oranlarını değerlendirmektir.

 

Gereç ve Yöntem:

Çalışmaya 98 hasta dahil edildi. Kullanılan ventilasyon desteğine göre hastalar, başlangıçta noninvaziv mekanik ventilasyon tercih edilenler (n=48) ve başlangıçta entübe edilerek invaziv mekanik ventilasyon uygulananlar (n=50) olmak üzere iki gruba ayrıldı.

 

Hastaların arter kan gazı analizleri değerlendirildi. Yoğun bakım ünitesi kabulü sırasındaki değer ile yoğun bakım takipleri sırasında gölen en düşük değer ve en yüksek değerler belirlendi. İki grup arasında parsiyel arteryel oksijen basıncı (PaO2), parsiyel arteryel karbondioksit basıncı (PaCO2), baz fazlalığı, arteryel oksijen saturasyon değerleri karşılaştırıldı. Hastalara verilen pron pozisyon oranları arasında fark olup olmadığı incelendi. Hipotansiyon ve hipertansiyon gibi komplikasyonların görülme oranları ile mortalite oranları karşılaştırıldı.

 

Bulgular:

Çalışmaya katılan hastaların demografik verileri her iki grupta benzerdi (Tablo 1). Non-invaziv ventilasyon ile tedaviye başlanan ve invaziv mekanik ventilasyon ile tedaviye başlanan hastaların tedavi başlangıcında ve takiplerinde PaO2 değerleri benzerdi (Tablo 2). İnvaziv mekanik ventilasyon grubunda PaCO2 değerlerinin noninvaziv ventilasyon grubuna göre daha yüksek olması dikkat çekiciydi (Tablo 2). Pron pozisyon uygulanan hasta sayıları her iki grupta benzerdi (Tablo 3). Non invaziv ventilasyon grubunda hipotansiyon veya hipertansiyon gibi komplikasyon görülme oranları daha azdı (Tablo 4).

Noninvaziv ventilasyon ile tedavisine başlanan gruptaki hastaların % 54'ü daha sonra entübe edilerek tedavisine invaziv ventilasyon ile devam edildi. Ancak yine noninvaziv mekanik ventilasyon ile tedaviye başlanan hastalarda sağkalım oranı daha yüksekti (Tablo 4).