Uzamış Öglisemik Diyabetik Ketoasidoz
Gizem Demir Şenoğlu, Nevin Şanlı
GİRİŞ
Sodyum-glukoz ko-transporter 2 (SGLT-2) inhibitörleri, diyabet tedavisinde birkaç yıldır kullanımda olan yeni kuşak oral antidiyabetik ilaçlardır. Hem tip 1 (T1DM), hem de tip 2 diyabetli (T2DM) hastalarda SGLT-2 inhibitörü kullanımına bağlı olarak gelişen öglisemik diyabetik ketoasidoz (DKA) vakaları bildirilmiştir. Sunumumuzda SGLT-2 kullanımına sekonder DKA olgumuzdan söz edeceğiz.
OLGU
T1DM tanısı olan 37 yaşında kadın hasta, hastanemize bulantı, kusma, halsizlik ve bilinç bulanıklığı nedeniyle başvurdu. Hastaya 1 hafta önce insülin dozu azaltılarak empagliflozin ve akarboz türevi oral antidiyabetik ilaç başlandığı öğrenildi. Bilinç açık, takipneik olan hastanın yapılan tetkiklerinde kan şekeri düzeyi 220 mg/dL, kan pH’sı 7.03, pCO2:18mmHg pO2:101mmHg HCO3:8.9mEq/dl ve idrarda 3+ keton tespit edildi. Hemodinamisi stabil olan hasta anestezi yoğun bakım ünitesine ileri tedavi amacıyla yatırıldı. Öglisemik ketoasidoz tanısıyla ketoasidoz tedavi protokolü başlanan hastanın 7. gün asidoz tablosunun kısmen düzelmesi, tetkiklerinin pH:7.36 pCO2:17mmHg pO2:113mmHg HCO3:9.6mEq/dl olarak seyretmesi nedeniyle HCO3 infüzyonu durduruldu. Tekrar asidoz gelişen hastaya (pH:7.18 pCO2:8mmHg, pO2:139mmHg, HCO3:3.1mEq/dl) 8. gün tekrar bikarbonat infüzyonu başlandı. 12. günde asidozun olmaması, ögliseminin devam etmesi nedeniyle parçalı insüline geçildi. Takiplerinde vital bulguları stabil seyreden hasta dahiliye servisine nakledildi.
TARTIŞMA
Diabetik ketoasidoz T1DM ve T2DM hastalarında görülebilen akut bir komplikasyondur. 250 mg/dL'den yüksek kan şekeri seviyesi, artmış anyon açığı ve idrarda keton cisimlerinin varlığı, metabolik asidoz ile karakterizedir. Bu tip olgularda, hiperglisemi belirtilerinin gösterilememesi klinik olarak tanı koymayı zorlaştırmaktadır. T1DM hastalarında yapılan bir çalışmada, empagliflozinle tedavi edilen hastaların yaklaşık %5'inin diyabetik ketoasidoz geliştirdikleri gösterilmiştir. SGLT2 inhibitörleri T1DM hastalarının tedavisinde FDA onayı dışında kullanılmaktadır. Ayrıca; yapılan çalışmalar hastalarda başlangıçta ketoasidoza hipergliseminin eşlik etmemesi nedeniyle klinisyenlerin kafalarının karıştığını bildirmiştir. Hastamıza dış merkezde T1DM tanısı olmasına rağmen başlanan SGLT2 inhibitörü öglisemik ketoasidotik tabloya neden olmuştur. Empagliflozinin görünür terminal yarılanma ömrü 12.4 saat olarak tahmin edilmektedir. Fakat hastamızda herhangi bir üriner sistem patolojisi olmamasına rağmen 12. günün sonunda asidoz tablosunun düzelmesi ilaç yarı ömrü konusunda bizi çelişkide bırakmıştır.
Ketoasidozla başvuran kan glukoz düzeyi normal veya normale yakın hastalarda SGLT2 inhibitörlerinin kullanımının sorgulanması, tedavinin buna göre düzenlenmesi önemlidir.
|