İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

P-032

Pandemi Döneminde Yoğun Bakım Ünitesinde Olası COVID-19 Hasta Triyajı ve Yönetimi

Fatma İrem Yeşiler, Emre Kandemir, Nursultan Akmatov, Tünay Kandemir, Tuğba Yanık Yalçın, Helin Şahintürk, Ender Gedik, Pınar Zeyneloğlu



Giriş: Hastanemiz pandemi döneminde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından nakil merkezi olarak kabul edildi. Olası koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19) vakalarını ve diğer merkezlerden yoğun bakım ünitesi (YBÜ) hastalarını kabul ederken, kesin COVID-19 hastalarını pandemi hastanelerine transfer ettik. Bu çalışmanın amacı, YBÜ’ ye kabul edilen olası COVID-19 hastalarının demografik parametrelerini, klinik özelliklerini, sonuçlarını değerlendirmek ve sağ kalan -kaybedilen hastaların verilerini karşılaştırmaktı.

Gereç ve Yöntem: Etik Kurul onayının ardından, 23 Mart-13 Mayıs tarihleri arasında YBÜ’ye kabul edilen 93 hasta retrospektif olarak incelendi.

Bulgular: Ortalama yaş 68.5 idi (% 60.2 erkek). En sık görülen semptom dispne (%67.7) ve en sık görülen komorbidite hipertansiyondu (% 68.6). COVID-19 PCR testlerinin hiçbiri pozitif değildi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT) en sık görülen bulgular, bilateral buzlu cam (%25.8) ve konsolidasyondu (% 14). YBÜ kabulündeki Ortalama Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirme Sistemi (APACHE II) skoru 20.2 idi. Elli yedi hastanın (%61.3) akciğer grafisinde veya BT'sinde pnömoni bulguları vardı. Otuz dört hastaya (%36.6) düşük akışlı oksijen, 6'sına yüksek akışlı nazal oksijen (% 9.7) ve 27'sine (% 29) invaziv mekanik ventilasyon tedavisi uygulandı. 40 hasta (% 43) vazopresör tedavi aldı ve 24 (% 25.8) hastaya akut böbrek hasarı nedeniyle renal replasman tedavisi uygulandı. D-dimer, C-reaktif protein, ferritin, kreatin kinaz ve prokalsitonin gibi laboratuvar verileri kaybedilenlerde sağ kalanlara göre daha yüksek saptandı. YBÜ mortalite oranı % 44.1’ di.

Sonuç: Pandemi döneminde merkezimizde klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgulara dayalı Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu’nun triyaj protokolü uygulandı. Böylece, sınırlı olan YBÜ kaynaklarının etkin kullanılmasını sağladık. YBÜ’ ye kabul edilen olası COVID-19 hastalarının mortalite oranı APACHE-II skorlarına göre öngörülen mortalite oranından daha yüksek saptandı.