İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-36

ESWL UYGULANACAK PEDİATRİK HASTALARDA IV PARASETAMOLÜN PROPOFOL-KETAMİN TÜKETİMİNE ETKİSİ

HE.EKER 1, OY.ÇOK 1, P.ERGENOĞLU 1, A.ARIBOĞAN 1, G.ARSLAN 1


BASKENT ÜNIVERSITESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ABD 1

Ağrılı bir yöntem olan ESWL işleminin pediatrik hastalarda uygulanabilmesi yeterli sedasyon ve analjezi ile mümkün olmaktadır. Ketamin ve propofol kombinasyonu sedasyon gerektiren ağrılı işlemler sırasında başarıyla uygulanmasının yanı sıra ketaminin analjezik etkisiyle opioid gereksinimi de ortadan kalkmaktadır. Bunun dışında, propofol-ketamin dozlarının intravenöz parasetamol gibi opioid dışı bir analjezik ajanın işlemden önce  uygulanması ile azaltılması da mümkün olabilir. Bu çalışmada, ESWL uygulanacak pediatrik hastalarda işlem öncesi iv parasetamol uygulamasının işlem süresince yeterli sedasyon sağlamak için gereken propofol-ketamin tüketimine, yan etki profiline ve derlenme süresine etkileri araştırılmıştır.

Etik kurul izni ve hasta ebeveyn onamı alınan 1-10 yaş arası, ASA I-II grubu 60 hasta prospektif, randomize ve çift kör planlanan çalışmaya dahil edildi. Grup I’e işlemden 30 dakika önce iv 15 mg/kg parasetamol, Grup II’ye 1,5 mL/kg iv salin infüzyonu uygulandı. Propofol-ketamin kombinasyonu için aynı enjektöre 25 mg propofol ve 25 mg ketamin eklenerek 10 mL’ye tamamlandı ve her mililitrede 2,5 mg ketamin ve propofol olacak şekilde hazırlandı.  Her iki grup hastaya 0,1 mg/kg midazolam ve 10 µgr/kg atropin uygulandıktan sonra sedasyon düzeyi Wisconsin sedasyon skalasına göre <4 olana kadar propofol-ketamin karışımından 0,5 mg/kg dozda tekrarlanarak uygulandı. İşlem sırasında sedasyon düzeyi ≥4 olduğunda 0,5 mg/kg dozda propofol-ketamin karışımı sedasyon düzeyi tekrar <4 olana kadar tekrarlanarak uygulandı. İşlem süresince hastaların saturasyon ve kalp hızı değerleri 5 dakika aralıklarla kaydedildi. Uygulanan ilaç miktarları, derlenme süreleri, işlem süresince gelişen komplikasyonlar kaydedildi.

Gruplar demografik veriler açısından benzerdi. Uygulanan ilaç miktarları (Grup I, 10,06±7,08 mL; Grup II, 14,17±8,04 mL, p=0,04)  ve derlenme süreleri (Grup I, 19,4±7,93 dk; Grup II, 29,6±11,4 dk, p<0,0001) açısından anlamlı farklılık vardı. İşlem süresince saturasyon, kalp hızı ve komplikasyonlar açısından fark yoktu.

ESWL uygulanacak pediatrik hastalarda, işlem öncesi iv parasetamol uygulamasının işlem süresince yeterli sedasyon sağlamak için gereken propofol-ketamin kombinasyon miktarını önemli derecede azalttığı ve derlenme süresini kısalttığı ortaya konmuştur.