SEPSİS YÖNETİMİNDE TRANSTORASİK EKOKARDİYOGRAFİ KULLANARAK YÜKSEK VOLÜMLERDE SIVI REPLASMANI YAPTIĞIMIZ OLGU
TÜMAY ÇAKIR, GÖKHAN VURAL
Giriş
Sepsiste,siddetli hipovolemi görülebilir. Hızlı, büyük hacimli intravenöz sıvı (İVS) infüzyonları (30 mL / kg) şiddetli sepsis veya septik şok için başlangıç tedavisi kullanılmaktadır.Başlangıç sıvı resüsitasyonu için yapılan birkaç çalışmada ilk üç saatte ortalama 2 ila 3 litre infüzyon hacmi ile alışılmış 3 ila 5 litre sıvı verilmesi karsılaştırımış olup mortalite açısından fark bulunamamaştır(1). Sıvı verilmesiyle klinik ve hemodinamik açıdan fayda gören bazı hastalara, ek sıvı bolusları daha yüksek hacimlerde verilebilir. Transtorasik Ekokardiyografi (TTE) yardımıyla günlük yaklaşık 11 litre pozitif sıvı balansında kaldığımız, olguyu sunduk.
Olgu
Özgeçmişinde romatoid artriti olan 69 yaşında erkek hasta,yataktan düşmesi sonucu sol hemitoraksta multiple kot fraktürü ile Göğüs cerrahisi servisindeki takipteyken, solunum zorluğu gelişmesi üzerine yoğun bakımımıza alınarak entübe edildi. Mevcut tedavisi üzerine, trakeal aspirat kültüründe Non-albicans candida üremesi üzerine Kaspafungin 1X70 mg başlandı. Yapılan takiplerinde gece yarısı hipotansif olan hastaya noradrenalin inf başlanıp, sabah saat 8'e kadar 0,2 mcg/kg/dk'ya çıkıldı. Hastanın sabahki takibinde inotrop ihtiyacının artması üzerine yapılan TTE'de ejeksiyon fraksiyonu (EF) %50 VKÇ 1.3 ve %50 nin üstünde kollabe olması üzerine, 50 cc/s 'ten idame mayisine ek olarak, hastaya 3 saat içinde 3600 cc mayi verildi. Hastanın yapılan takiplerinde hemodinamisinde saat 22:00 civarlarında bozulma olması. üzerine TTE yapılarak saatlık 500cc sıvı bolusu ve eş zamanlı 0.3 mcg/kg/dk dan adrenalin infüzyonuna başlandı. Gece 04:00 civarında tekrar VKÇ'si 1.1 olan hastaya 1000 cc iv bolus yapıldı.Saat 05:00'de tekrar 1000 cc bolus mayi verildi.Tam doz adrenalin ve noradrenalin infüzyonu alan EF'Sİ tekrar normala yakın olarak ölçülen hastaya Terlipressin infüzyonu başlanıp kademeli olarak tam doza kadar artırıldı. Saat 06:00 da tekrardan hastaya TTE yapılıp 2000 cc mayi iv bolus olarak verildi. Hastanın Saat 07:30 civarında günlük yaklaşık olarak 11 litre sıvı resüsitasyonu sonrası hemodinamisi stabilleşti.
Tartışma
Dört temel şok tipi EKO ile kolaylıkla tanımlanabilir. Sepik hastalarda, TTE'nin kullanımına ilişkin literatürde sınırlı veri bulunmaktadır (2).Sepsisteki sıvı yönetiminde TTE kullanılarak karar verilmesi sonucu 28 günlük mortalite de azalma gözlenmiştir(3). Yoğun bakımdaki sepsisli hasta grublarınında TTE kullanımı öneriyoruz (4).
|