İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2020

S-013

Covid-19 Pandemi Normalleşme Sürecinde Ameliyathane Çalışanlarının Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Ferda Yaman



Giriş: Aralık 2019'da, Wuhan, Çin'de yeni bir koronavirüsün (SARS-CoV-2) neden olduğu oldukça bulaşıcı ciddi bir akut solunum sendromu ortaya çıktı. 11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü COVID-19'u bir salgın ilan etti(1,2).Normalleşme sürecine geçme döneminde ameliyathane çalışanlarının STAI anksiyete skalası ile 10 sorudan oluşan web-online sistem aracılığıyla anket düzenleyerek kaygı düzeyini belirlemek amacıyla planlandı.

Araç-Yöntem:Sağlık Bakanlığı ve Lokal Etik Kurul onayı alındıktan sonra web-online yoluyla demografik veriler, PCR testinin acil olmayan hastalarda çalışılması, ve ameliyathaneye geldiklerinde durum bildirir anksiyete testi olan STAI (State-Trait Anxiety Inventory) ile ilgili maddelerden oluşan anket sorularını eksiksiz yanıtlayanlar çalışmaya dahil edildi.STAI skorları genellikle “kaygı yok veya düşük kaygı”, “orta düzeyde kaygı ” ve “yüksek kaygı ” olarak sınıflandırıldı.Kategorik veriler, frekans ve yüzde (%) olarak tanımlanmıştır.Çapraz tablolar, Pearson Ki-Kare testi ve Pearson Kesin Ki-Kare testi kullanılmıştır. p<0.05 anlamlı kabul edildi.

Bulgular: Çalışmaya 79 erkek, 133 kadın toplam 212 kişi katıldı. Kadın katılımcıların %70.4 ünde, erkek katılımcıların %21.6 sında yüksek kaygı düzeyi belirlendi, kadınlarda anlamlı yüksek olduğu sonucuna varıldı(p<0.001). Ameliyathaneye kabul edilmeden önce; PCR testinin yapılması son 5 günde çalışılmış 2 negatif PCR sonucunun her hastada görülmesi ile ilgili soruda tüm katılımcıların %63.2 si kesinlikle uygulanmalı yanıtını verirken %34.4’ü şüphe veya semptom varsa, %2.4’ü gereksiz olduğu yanıtını verdi.Kesinlikle uygulanmalı yanıtını verenlerde %72.3 oranında, şüphe varsa uygulanmalı yanıtını verenlerde %25.8 yüksek kaygı düzeyi olduğu sonucuna varıldı (p<0.001).Normalleşme sürecine geçişte öyküsü olmayan tüm hastalar Covid 19 bulaştırabilir sorusuna yüksek kaygı düzeyi olanların %74.2  i evet cevabını verirken düşük ihtimal yanıtını verenler %23.9 idi (p=0.897).

Tartışma/Sonuç:

Katılımcıların önemli bir bölümünde anksiyete olduğu belirlendi. Sağlık çalışanlarını korumak, COVID-19 salgınına yönelik halk sağlığı önlemlerinin önemli bir bileşenidir ve mental refahı arttırmaya yönelik müdahalelerin uygulanması gerekmektedir.