COVID-19 Tanılı Hasta Takip Eden Doktorlarla Takip Etmeyen Doktorların Depresyon Ve Anksiyete Düzeylerinin Karşılaştırılması
Esra YÜKSEL, Akın TAHILLIOĞLU, Sibel DURAK, Şeyda CEYLAN ARI, Koray ÖZGÜL, Eyüp Sabri ERCAN
GİRİŞ-AMAÇ: Pandemi dönemlerinde sağlık çalışanlarının iş yoğunluğu artmakta bu da ruhsal problemlere neden olabilmektedir. COVID-19 pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın yönergesiyle hastanemiz 15-Mart-2020 tarihinden itibaren pandemi hastanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu dönemde asistan doktorlar kliniklerin yoğunluğuna göre COVID-19 takibi yapılan kliniklere ve acil servise görevlendirilmiştir. Çalışmamızda COVID-19 hastası takip eden doktorlarla takip etmeyen doktorların anksiyete ve depresyon düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık.
GEREÇ-YÖNTEM: Sağlık Bakanlığı ve Hastane Etik Kurul onayı alındıktan sonra, 15 Mart-1 Haziran 2020 tarihleri arasında hastanemizde görevli yazılı onamları alınmış 100 asistan doktor çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılanların demografik verileri, çalıştığı klinik,olgu formundaki COVID-19 hastası takip ediyor musunuz , bu dönemde kendi kliniğiniz dışında bir bölüme görevlendirildiniz mi, görevlendirileceğinizi düşünüyor musunuz, çalıştığınız bölümde iş sağlığı-güvenliği önlemleri yeterli mi, psikiyatrik bir ilaç veya psikolojik destek alıyor musunuz? sorularına yanıtları kaydedildi. Depresyon düzeyi Patient Health Questionnaire (PHQ-9 ), anksiyete düzeyi Beck Anxiety Inventory (BAI) testi ile ölçüldü.
BULGULAR: COVID-19 hastası takip eden 49, takip etmeyen 51 asistan doktor vardı. Çalışmaya katılanların demografik verileri, sorulara yanıtları Tablo I’de verilmiştir. Asistanların kliniklere göre dağılımı Şekil 1 'de gösterilmiştir. Anestezi Kliniği asistan doktorları istatistiksel anlamlı olarak daha fazla COVID-19 hastası takip etmişti ( p<0.001 ). BAI ve PHQ-9 skoru COVID-19 hastası takip edenlerde,takip etmeyenlere göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti ( p=0.001 ). Görevlendirilen asistan doktorların BAI ve PHQ-9 skoru görevlendirmesi olmayanlara göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Görevlendirileceğini düşünen asistan doktorların BAI ve PHQ-9 skoru düşünmeyenlere göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti.Yaş, cinsiyet, medeni durum, psikiyatrik tedavi desteği almak ve iş-yeri güvenliği ile ilgili endişe duymak ve BAI ve PHQ-9 skoru ile ilişkili bulunmadı.
SONUÇ: Bütün pandemilerin öncelikli olarak salgında görev yapan sağlık çalışanlarının bedensel ve psikososyal sağlığını tehlikeye attığı açıktır. Salgınla etkili mücadele için öncelikle güçlendirilmesi gereken grubun aktif görev yapan sağlık çalışanları olduğunu düşünüyoruz.
|