Laparoskopik Kolesistektomi Operasyonlarında Neostigmin ve Sugammadex’in Postoperatif Kognitif Fonksiyonlar Üzerine Etkisi
Özlem Deligöz, Onur Şahin Özyol, Osman Ekinci
GİRİŞ/AMAÇ: Kognitif fonksiyonlar: Bilinç, dikkat, oryantasyon ve konsantrasyon, bellek, okuma ve yazma kapasitesi, görsel yetiler, soyut düşünme, iç görü, bilgi birikimi, okuma ve yargılama olarak sıralanabilir (1). Anestezi ile kognitif fonksiyonlar arasındaki ilişkiler son yıllarda araştırmalara konu olmaktadır.
Çalışmamızda günümüzde sıklıkla uygulanan laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında, cerrahinin sonlanmasını takiben uygulanan nöromusküler blokaj dönüştücü ajanlar olan neostigmin ve sugammadeksin postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerine etkisini karşılaştırmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: 30.07.2019-15.10.2019 tarihleri arasında ameliyathanede laparoskopik kolesistektomi operasyonuna alınan 172 hasta ile yaptığımız çalışmamızda hastalar grup N (86 hasta, 0,03 mg/kg neostigmin) ve grup S (86 hasta, 4mg/kg sugammadex) olarak iki gruba ayrıldı. Hastalara ilk olarak preoperatif Standardize Mini Mental Test (SMMT) uygulandı. Postoperatif derlenme odasında Modifiye Aldrete skoru değerlerinin ≥ 9 olarak saptanmasının ardından 15. ve 60. dakikalarda 2 kez daha SMMT uygulandı ve skor değerleri kaydedildi.
BULGULAR: Araştırmada değerlendirilen 172 katılımcının yaş ortalaması 45,60±10,42 olup, hastaların 121’i (70,3) kadındı. Neostigmin uygulanan 86 hastanın SMMT skor ortalamalarının preoperatif ve postoperatif ölçümlerde anlamlı derecede (p<0,001) değiştiği bulundu. Aynı şekilde sugammadeks uygulanan 86 hastanın SMMT skor ortalamalarının preoperatif ve postoperatif ölçümlerde anlamlı derecede (p<0,001) değiştiği bulundu. Tekrarlayan Ölçümler için İki Faktörlü ANOVA analizinde ise kullanılan antidot türüne göre preoperatif ve postoperatif SMMT (birinci ve ikinci) ölçüm ortalamalarındaki değişimin istatistiksel açıdan farklı olmadığı (p=0,0894) değerlendirildi.
TARTIŞMA/SONUÇ: Araştırmamız sonucunda neostigmin ve sugammadeks grubundaki hastaların genel bilişsel özelliklerindeki ortalama değişimlerinin farklılık göstermediğini, hem neostigmin hem de sugammadeks uygulanan hastalardaki kognitif değişimin ayrı ayrı anlamlı olduğunu, özellikle 15. dakikadaki kognitif yavaşlamanın daha belirgin olup; 60. dakikada da bozulmanın devam ettiğini bulduk. Örnek bir çalışmada neostigmin ile karşılaştırıldığında sugammadeks uygulamasının daha erken uyanma ve daha hızlı iyileşme sağlamasına rağmen benzer bilişsel etkilerinin olduğu bulunmuştur (2).
Çalışmamızda postoperatif 60 dakikalık bir dönemi değerlendirebildik. Hastaların bilişsel fonksiyonlarının uzun süreli izleminin; bu iki antidotun bilişsel etkilerinin değerlendirilmesine daha iyi katkı sağlayabileceği görüşündeyiz.
|