Genel Anestezi Uygulanan Hastalarda PSI Monitörizasyonundaki Frontal EMG Parametresinin Kas Gücü Monitörizasyonu ( Train Of Four-TOF ) ile Korelasyonu
Hakan Gökalp Taş, Didem Onk, Ufuk Kuyrukluyıldız, Süheyla Ünver
Giriş/Amaç:
Genel anestezi alan hastalarda PSI (Patient State Index) ve TOF (Train Of Four) monitörlerinin rutinde kullanımı önerilmektedir. PSI monitörü anestezik derinlikle beraber eş zamanlı olarak frontal EMG ölçümü yaparak kas gücü hakkında da bilgi vermektedir. Çalışmamızın amacı PSI monitörizasyonundaki frontal EMG parametresinin ölçülen TOF değeri ile korelasyonunu incelemek, böylece hem kas gücü hem de anestezik derinliği tek bir monitörizasyon tekniğiyle değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem:
Çalışmamıza 1 saatten uzun süren 18-65 yaş arası ASA-I, II ve III, 100 hasta dâhil edildi. Hastalara rutin genel anestezi indüksiyonu uygulandıktan sonra TOF ve Sedline (Masimo EMG ve PSI) monitörizasyonu yapıldı. Operasyon bitiminden sonra TOF %0, %25, %50, %75, %90 iken PSI ve EMG değerleri kaydedildi. TOF %90 olduğunda hastalar ekstübe edildi. Ekstübasyon sonrası 5. Dakikada TOF, PSI ve EMG için kontrol ölçümler kaydedildi. 5, 10, 30. Dakikalarda Aldrete skoru kaydedilerek skoru >9 olan hastalar servise transfer edildi.
Bulgular:
PSI ve EMG’nin TOF ile ilişkisi incelendiğinde hem TOF ile PSI arasında (r=0,74 p<0,001) hem de TOF ile EMG arasında (r=0,76 p<0,001) kuvvetli pozitif ilişki saptandı.TOF ile EMG ve PSI değişkenlerine ROC analizi uygulandığında ekstübasyon eşik değeri EMG için 24,5 (EAA:0.852, p<0.001); PSI için ise 60,5 (EAA:0,834, p<0.001) olarak tespit edildi. Her iki ROC analizinde de eğri altında kalan alan bire yakın ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Tartışma/Sonuç:
Çalışmamız literatürdeki ilk TOF-EMG korelasyon çalışması olup, çalışmamızda TOF ve EMG değerleri arasında kuvvetli ilişki saptadık. Frontal EMG ölçümü 24,5 üzerine çıktığında hastaların ekstübe edilebileceğini tespit ettik. Sonuç olarak genel anestezi altındaki hastaların ekstübasyon zamanının belirlenmesinde frontal EMG kullanımının; TOF monitörizasyonu ile benzer düzeyde etkin olabileceğini, böylelikle TOF monitörizasyonu ihtiyacını azaltarak uygun maliyet ve zaman kazancı sağlayabileceğini düşünmekteyiz.
|