Genel Anesteziye Bağlı Postoperatrif Gelişen Akut Karaciğer Hasarı: Yedi Hastanın Retrospektif Analizi
İlknur Banlı CESUR, Dilek DESTEGÜL, Zerrin ÖZÇELİK, İlknur TOLUNAY
Amaç: Bu çalışmada genel anestezi sonrası hepataotoksisite gelişen pediatrik olguları incelemeyi ve sunmayı amaçladık.
Yöntem: Çalışmada Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi kliniğinde Eylül 2017- Aralık 2019 yılları arasında ameliyatları yapılan 5 olgu ve dış merkezde ameliyatları yapılan ve kliniğimize sevk edilen 2 olgunun kayıtları retrospektif olarak incelenerek yapılmıştır. Çalışmaya postoperatif bakılan AST (aspartat aminotransferaz), ALT (alanin aminotransferaz) değeri yüksek olan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, laboratuar ve radyoloji sonuçları, klinik prognoza ait bilgiler bilgisayar verilerinden ve hemşire gözlemlerinden elde edilmiştir. Hastalar laboratuar sonuçları ve klinik durumlarına göre akut karaciğer hasarı,akut karaciğer disfonksiyonu ve akut karaciğer yetmezliği olarak 3 gruba ayrılmıştır.
Akut karaciğer hasarı: AST ve ALT nin yaşa göre yüksek olması.
Akut karaciğer disfonksiyonu: AST, ALT yüksekliğine bilurubin ve/veya INR artışı eşlik etmesi.
Akut karaciğer yetmezliği: Ensefalopati, koagülopati, sarılık, intrakraniyal hipertansiyon bulgusu.
Bulgular:Çalışmada 7 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların preop AST median değeri 37,4 U/L(min:24,maks:52), ALT median değeri 12 U/L/min:11, maks:37)di. Anestezi indüksiyonunda verilen propofol, roküronyum, anestezi idamesinde verilen sevofluran gibi ilaçlar ile postoperatif verilen asetominofen, sefalosporin gibi ilaçların önerilen dozlarda olduğu saptandı. Hastaların transaminaz değerleri postop 1-3 gün aralığında yükseldi. Şikayetleri kusma,iştahsızlık ve mide bulantısı idi. 3. Gün bakılan transaminaz değerleri; AST median değeri 2846 U/L(min 449,maks 10059), ALT 2398 U/L(min 1298, maks 6582) di. Bilurubin median değerleri 1,8/0,9 mg/dL, koogülasyon median değerleri, PTZ 21, aPTT 44,5 sn, Inr 3,8 di. Hastaların 3’ü Kız, 4’ü erkekti.Yaş ortalaması 29,86±12,7 ay, kilo ortalaması 14,2±4,2 kg dı. Sonuçlarımızda en sık %57,1 ile akut karaciğer disfonksiyonu, ikinci olarak %42,9 la akut karaciğer yetmezliği görüldü. Hastalara kan şekeri takibi,enteral-parenteral beslenme desteği, K vit-Taze donmuş plazma desteği, N-asetilsistein tedavisi(150 mgr/kg/gün),plazmaferez tedavisi uygulanmıştır. Hastaların 6’sı medikal tedavi ile düzelmiş, biri kaciğer nakline gitmiştir.
Sonuç: Akut karaciğer yetmezliği; viral, hipoksi ve ilaç toksisitelerine bağlı gelişebilir. Asetominofen ve sevofluran kombinasyonunun, açlığın sinerjistik etkisiyle bu olgularda karaciğer yetmezliğinden sorumlu olduğu düşünülmüştür. Anestezi esnasında veya sonrasında önerilen dozlarda dahi hepatotoksisite gelişebileceği unutulmamalıdır.
|