Sleeve Gastrektomi Geçiren Ve Hedefe Yönelik Sıvı Yönetimi Uygulanan Hastalarda Postoperatif Derlenme Sürecinin Araştırılması
Gökhan URHAN, İsmail DEMİREL, Ahmet DENİZ, Ahmet AKSU, Aysun YILDIZ ALTUN, Esef BOLAT, Azize BEŞTAŞ
GİRİŞ/AMAÇ: Obezite eşlik ettiği ek hastalıklarla erken ölümlere sebep olmaktadır. Hedefe yönelik sıvı tedavi yönetiminin hasta prognozundaki başarısı aşikardır. Bu çalışmada, laparoskopik sleeve gastrektomi geçiren hastalarda kullanılan Pleth Değişkenlik İndeksi (PVI), Sistolik Basınç Değişimi (SPV) ve Nabız Basınç Değişimi (PPV) kontrollü hedefe yönelik sıvı tedavi uygulamalarının; doku perfüzyonunu sürdürmekteki ve böbrek fonksiyonunun devamlılığını sağlamaktaki yerini araştırmak amaçlandı.
GEREÇ ve YÖNTEM: Prospektif, randomize kontrollü olan klinik çalışmamıza; etik kurul onayı alındıktan sonra 01/02/2019 – 01/08/2019 tarihleri arasında yazılı onamları alınan toplam 210 hasta dahil edildi. Demografik veriler, hemodinamik parametreler, verilen kolloid ve kristaloid miktarı, uygulanan hedefe yönelik sıvı yönetim tekniği kayıt altına alındı. Hastalar, uygulanan hedefe yönelik sıvı yönetim tekniğine göre PVI(n=70), PPV(n=70) ve SPV(n=70) olmak üzere randomize üç gruba ayrıldı. Doku perfüzyonu için plazma laktat düzeyleri, böbrek fonksiyonu için üre ve kreatinin değerleri, barsak hareketlerinin geri dönüş zamanı ve hastanede kalış süreleri prospektif olarak değerlendirildi. Hastalara preoperatif anestezik değerlendirme, genel anestezi ve derlenme protokolleri uygulanmıştır.
BULGULAR: İntraoperatif hastalara verilen ortalama kristaloid miktarı; PVI grubunda 790,91±80,94 ml, SPV grubunda 804,57±97,34 ml, PPV grubunda 793,30±75,15 ml olarak saptandı. İstatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). İntraoperatif hastalara verilen ortalama kolloid miktarı; PVI grubunda 364,28±239,58, SPV grubunda 221,42±242,80, PPV grubunda 303,57±247,79 olarak saptandı. Verilen kolloid miktarı SPV grubunda, PVI grubuna göre anlamlı derecede düşük olup verilen kolloid miktarı açısından diğer ikili grup karşılaştırmalarında ise anlamlı bir fark saptanmadı. Laktat, üre ve kreatinin değerlerinin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0.05) .Hastalarda barsak hareketlerinin geri dönüş zamanı ve hastanede kalış süresi yönünden anlamlı fark yoktu.
TARTIŞMA/SONUÇ: Laparoskopik sleeve gastrektomi cerrahisinde PVI, SPV ve PPV ölçüm teknikleriyle intraoperatif yapılan hedefe yönelik sıvı tedavi yönetimleri; doku perfüzyonu, böbrek fonksiyonu, barsak hareketlerinin geri dönüş zamanı ve hastane kalış süresi açısından postoperatif derlenme sürecinde üç grubun birbirlerine üstün olmadığı görüldü. Sonuç olarak, hedefe yönelik sıvı tedavi protokollerinin, bariatrik cerrahilerde intraoperatif aşırı sıvı yüklemesinin önüne geçtiğinden uygulanan tekniklerin optimizasyonu için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
|